Dažādo piedāvājumu 3

Šobrīd “Priežukalna” saimnieks cenšas dažādot piedāvājumu, cik vien tas iespējams. Saimniecībā vienīgais monoflorais medus ir viršu, kam 2015. gadā vēl bija laba raža, bet divus iepriekšējos gados tās nebija vispār. Biškopis vēl nav skaidrībā, kāpēc tā notika. Iespējams, viršiem nav patikusi hidroloģiskā režīma atjaunošana Teiču rezervātā, iespējams, pie vainas bija kailsals, bet tas arī ir tikai minējums. Pavasara medus, vasaras un rudens – šādi ievākumu sadala “Priežukalna” saimnieks.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Sākumā medu un biškopības produktus realizējuši ar radu, draugu, paziņu starpniecību, tad sekoja mazie ekoveikali Rīgā, pēdējā gada laikā aktīvāk sākuši piedalīties gadatirgos un dažādu pilsētas svētku tirdziņos, kur noiets ir labs. Vislabāk pircēji medu iegādājas laikaposmā no vasaras sākuma līdz rudenim, vēlāk – kad cilvēki sāk slimot. 
Lai veicinātu noietu, pērn sākuši gatavot medus maisījumus – ar piparmētrām, dzērvenēm, brūklenēm. Tāpat medum tiek pievienots kakao, karobas jeb maizes koka augļu pulveris, kanēlis un ingvers. Tā ir iespēja dažādot sortimentu un palielināt realizācijas apjomus. Iespēju robežās bitenieks iepērk bioloģiski sertificētas izejvielas, ko sagatavot kopā ar medu, lai viss produkts būtu bioloģisks. Bitenieks neslēpj, ka medus ir viens no retajiem bioloģiskās lauksaimniecības produktiem, kur piedāvājums pārsniedz pieprasījumu, tāpēc jādomā, kā vēl dažādot produkcijas veidus.

Pagājušajā gadā bija ļoti labas bioloģiskā medus eksporta cenas, un Andrejs Briedis apsver iespēju medu eksportēt. Tiesa, vajadzīgi lielāki apjomi, tāpēc bitenieks plāno kooperēties ar citiem medus ražotājiem šī mērķa sasniegšanai. Pašmāju tirgū gan cenu starpība bioloģiskajam un “parastajam” medum ir neliela vai praktiski cenu atšķirības nav. Ienesuma ziņā 2015. gads bijis labs, kopējais medus ienesums bija 2,5 tonnas. Ja būtu viss nepieciešamais inventārs, tad bitenieks lepotos ar vēl lielāku ražu. “Salīdzinoši vēsais laiks pavasarī netraucēja. Bites lidoja, augi varēja diezgan ilgi ziedēt, un bites paspēja ievākt nepieciešamo ražu,” stāsta bitenieks. Šogad bitenieks iecerējis bišu saimju skaitu palielināt nedaudz – par 10 – 20, bet jāraugās uz tirgus situāciju kopumā. “Jārēķina un jāskatās, medus piedāvājums tirgū ir liels,” tā “Priežukalna” saimnieks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.