Foto – Uldis Muzikants

Dārgs vaļasprieks 2

Latvijā arvien vairāk parādās nelielas dravas ar dažiem stropiem, palielinās cilvēku interese par kursiem un mācībām. Baiba atzīst, ka biškopība ir skaists, taču dārgs vaļasprieks. Tāpēc, ja kāds nolēmis darboties ar bitēm un ieviest pāris stropu cerībā tikt pie lēta medus, nāksies vilties. Iesācējam jāpērk strops, bites, bišu māte, darba tērps un rīki, šūnas. Kursos kopā ar topošajiem biškopjiem viņa aprēķinājusi: ja dravošana jāsāk no nulles, trīslitru medus burka pirmajos gados maksā aptuveni 40 eiro! Turklāt visu var sadārdzināt sliktas ražas gadi un zināšanu trūkums.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Kursu dalībniekiem Baiba skaidro, ka neviens nevar dot konkrētu instrukciju, kad un ko darīt ar bitēm. Galvenais ir izprast procesus bišu saimē un rīkoties atbilstīgi tiem. Tāpēc viņa skeptiski vērtē dažādus biškopības padomus, kur minēti konkrētā laikā darāmie darbi. Tas neder! Katra saime un katrs gads ir atšķirīgs.

Dodoties dravā, vajag iedomāties sevi bišu vietā. Piemēram, daži vasaras beigās strauji noņem medus telpas un sašaurina ligzdu. Kur lai paliek bites? Lai padzīvo ārā! Tāda attieksme viņai nav pieņemama, sak, lai tad pats bitenieks kādu rudenīgi drēgnu nakti pamēģina gulēt ārā. Pēc tādām pārrunām attieksme pret medus vācējām bieži mainās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņasprāt, labākā grāmata, kam kā Bībelei jābūt katra bitenieka mājās, ir padomju laikā izdotā lielā dzeltenā grāmata ar biti uz vāka. Taču iepriekš jābūt kaut vai minimālai praksei, lai saprastu, par ko ir runa. Tāpēc šo grāmatu vērts ik pa laikam pārlasīt. Katrā savas pieredzes posmā bitenieks tajā atradīs sev kaut ko aktuālu.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.