Foto – Uldis Muzikants

Stropi var būt dažādi 2

Mācību dravā izvietoti vairāki stropu veidi, lai apgūtu dravošanas atšķirības.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Latvijā populārākais ir klasiskais stāvstrops. Tas piemērots arī iesācējiem biškopībā, jo dravošanas metodes ar to ir visvairāk aprakstītas un tiek izmantotas kā pamatvariants, mācoties kursos.

Guļstrops ir liels, smagnējs un piemērots stacionārām dravām. Šajā stropā bišu saimes attīstās virzienā uz sāniem, ļaujot izveidot ļoti lielu un stipru saimi. Baibai izdevies saimi paplašināt līdz 24 peru telpas rāmjiem. Smagais vāks atverams ar eņģēm, nav jācilā, un tas ļoti atvieglo darbu. Studenti jokojot, ka tik lielā stropā arī bitenieks aukstā laikā var ielīst pasildīties. Daudzkorpusu strops ir bitēm tīkams, jo saimes attīstība notiek vairāk vertikāli, kā tas ir dabā, bet lielākais trūkums ir nestabilitāte. Ja plānots dravu vest ganībās, der padomāt par putuplasta stropiem, jo tie ir viegli, ērti transportējami.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažās dravās saglabājušies pavisam veci atšķirīgas konstrukcijas stropi, bet arī tie ir izzināšanas vērti. Tāpēc plānots mācību dravā palielināt bišu māju dažādību.

– Var būt arī nestandarta stropi. Daudzi pieredzējuši bitenieki pamazām ir atraduši sev labāko variantu un stropus gatavo paši. Galvenais ir izprast stropa uzbūvi un saimes dzīves principus, tad var meklēt savus jauninājumus stropu pasaulē, – secina biteniece. Viņa savā dravošanas praksē redzējusi visdažādākos stropus, pat tādus, kur kopējs ar kājām kāpj iekšā. Iemesls – lai neviens šo milzu stropu nevar nozagt. Galvenais, lai bitēm patiktu un būtu rezultāts – medus.

Norvēģijā bitenieki visvairāk eksperimentē ar stropa grīdiņām. Vienam uz tās ir tikai siets, otram siets aizņem trešdaļu grīdas, kādam visu laiku ir vaļējs siets, citam tas ir aiztaisāms. Katram biteniekam ir motivācija, kāpēc lieto tieši šo.

Arī stropa uzbūvi Baiba iesaka apgūt praksē, tāpat viņa māca, kā labot, krāsot stropus, un nodarbībās tas ir gluži citādi, nekā skatīties bildes grāmatā.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.