Bites uz namu jumtiem ienes ekoloģisku medu un tās neapdraud pesticīdi, apliecina Alfrēds Hauska, Vīnes Donavštates rajona biškopju biedrības priekšsēdētājs (pa kreisi).
Bites uz namu jumtiem ienes ekoloģisku medu un tās neapdraud pesticīdi, apliecina Alfrēds Hauska, Vīnes Donavštates rajona biškopju biedrības priekšsēdētājs (pa kreisi).
Foto no personiskā arhīva (BITES)

Pilsētās nav pesticīdu 3

Par situāciju Vīnē līdzās bišu stropiem uz Vīnes Rātsnama jumta “LA” stāsta to aprūpētājs Alfrēds Hauska.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Pilsētvidē ir mazāks bitēm kaitīgo pesticīdu daudzums nekā laukos, taču vai bite kā filtrējoša sistēma ir gana efektīva, lai pilsētas gaisa piesārņojums neietekmētu medus kvalitāti?

A. Hauska: – Bite ir patiešām efektīvs filtrs, taču arī pats augs darbojas kā filtru sistēma. Piemēram, medus uz Rātsnama jumta ir sertificēts kā ekoloģiski tīrs, tāpat kā daudzviet citur Vīnē. Jāatzīst, ka tiešā automaģistrāles tuvumā iegūt ekomedu mums neizdotos. Tiesa, piemēram, Grācā gaisa piesārņojuma līmenis ir daudz augstāks nekā Vīnē, par tādām pilsētām kā Pekina nemaz nerunājot. Cita lieta ir pesticīdi, kuri indē tieši pašas bites un nav caur bites organismu izfiltrējami, tāpēc to minimālais daudzums pilsētā pretstatā miglošanai laukos bitēm patiešām nāk par labu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kādas ir dravniecības priekšrocības un sarežģījumi pilsētā salīdzinājumā ar laukiem?

Priekšrocība pašam biškopim ir tā, ka pilsētas medus ir dārgāks nekā lauku. Sarežģījumus rada pilsētnieku vēlme pēc dažādiem medus veidiem, jo pilsētā galvenokārt ir jaukts koku ziedu medus. Lai iegūtu, piemēram, meža medu, mums jāved bites uz mežu, kas rada papildu izmaksas un prasa laiku. Bites pilsētā mazāk apdraud viņu dabiskie ienaidnieki, piemēram, peles un lapsenes. Ja bitēm uz jumta atrodas puslīdz ēnaina vieta, viņas jūtas lieliski. Problēmas rada pilsētnieki, kam ir bail no bitēm. Esam piedzīvojuši bišu indēšanu, stropu nomētāšanu ar akmeņiem un spārdīšanu lietainā laikā, kad bites nelido un nespēj aizstāvēties. Laukos tādu problēmu nav, izņemot to, ka bitenieki mēdz citiem biškopjiem nozagt bišu stropus, ja pašiem saimes aizgājušas bojā. Vēl viena pilsētas priekšrocība ir maigāks klimats nekā laukos, kas arī nāk bitēm par labu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.