LETA

Brīdina par gliemežu posta darbiem dīgstošos ziemas rapša laukos 0

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciālisti vairākos ziemas rapša sējumos Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē konstatējuši pirmos gliemežu bojājumus, liecina VAAD mājaslapā pieejamā informācija.

Reklāma
Reklāma

 

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Nozīmīgākais gliemežu, it īpaši kailgliemežu, attīstību ietekmējošais faktors ir mitrums. Saulainā laikā gliemji slēpjas vietās, kur ir pietiekams mitrums, lai pasargātu savu ķermeni no izžūšanas. Tādēļ visbiežāk gaišajā diennakts laikā gliemežus uz lauka nevar pamanīt.

VAAD norāda, ka raksturīgākās pazīmes, kā konstatēt rapša bojājumus, ja pašus vainīgos neizdodas ieraudzīt – robainas vai nograuztas augu lapas un spīdīga sliede, ko pārvietojoties atstājusi gliemeža pēda. Ja dienā ir apmācies, vēss un lietains laiks, gliemju barošanās periods ievērojami pagarinās un sagaidāmi nozīmīgāki bojājumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Biežāk gliemežu bojājumi novēroti sējumos, kas izvietoti meža ielokā, grāvju vai citu ūdenskrātuvju tuvumā vai robežojas ar zālājiem, kā arī augsnēs, kas ilgstošāk saglabā mitrumu. Gliemežu savairošanās risks ir lielāks laukos, kur iepriekšējos gados vai priekšauga sējumā novērota gliemežu aktivitāte un lauks nav uzarts.

Gliemežu bojājumi ir bīstami rapša dīgšanas un pirmo īsto lapu pāru veidošanās laikā. Vēlākās rapša attīstības fāzēs, kad augam izveidojusies spēcīga lapotne, gliemeži nespēj nodarīt būtisku kaitējumu.

Vēsā un mitrā laikā pieaugs gliemežu barošanās aktivitāte, tādēļ VAAD iesaka saimniekiem biežāk aplūkot savus dīgstošos ziemas rapša sējumus, lai savlaicīgi varētu lemt par ierobežošanas pasākumu nepieciešamību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.