Plānotās izmaiņas 25

Trīs gadu laikā akcīzes nodokli benzīnam plānots palielināt par 7,9 centiem par katru litru, liecina Finanšu ministrijas izstrādātās nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021. gadam. Pirmais degvielas paaugstinājums varētu būt jau no nākamā gada 1. janvāra – 3,4 centi par katru litru. Dīzeļdegvielai plānotais cenu kāpums gaidāms vēl lielāks – valdība plāno akcīzes nodokli trīs gadu laikā palielināt par 8,4 centiem par katru litru. Pirmais cenu kāpums varētu būt jau no nākamā gada 1. janvāra – 3,7 centi par litru.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Akcīzes nodokļa kāpumu izjutīs arī smēķētāju un stipro un ne tik stipro dzērienu cienītāji. Tā pēc nodokļu reformas alus minimālā likme par 100 litriem trīs gadu laikā palielināsies par 4,30 eiro jeb vienai alus pudelei šis cenu palielinājums līdz 2020. gada martam būs 2,15 centi. Vīna cienītājiem par savām vājībām arī būs jāmaksā mazliet vairāk – tā trīs gadu laikā akcīzes nodokļa likme šim dzērienam kāps par 33 eiro 100 litriem. Tas nozīmē, ka viena vīna pudele kļūs dārgāka par 2,31 centu.

Akcīzes nodoklis kāps arī cigaretēm, cigarellām un smēķējamai tabakai. Tā minimālo likmi par 1000 cigaretēm līdz 2020. gadam plānots paaugstināt par 15,70 eiro, proti, viena paciņa izmaksās par 31,4 centiem vairāk nekā līdz šim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Akcīzes nodokli valdības piemēro, lai ierobežotu to preču patēriņu, kas parasti ir kaitīgs vai nu apkārtējai videi, vai cilvēka veselībai. To piemēro papildus pievienotās vērtības nodoklim. Galvenais akcīzes kā jebkura nodokļa mērķis ir nodrošināt valsts budžeta ieņēmumus. Latvijas valsts ar akcīzes nodokli apliek alkoholiskos dzērienus, tostarp alu, kā arī degvielu, cigaretes, cukuru, kafiju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.