Cepam ļepjoškas un vārām nātru zupu – kā Sibīrijā. Māsiņas Pētersones atceras izsūtījuma laiku 0

Badu nemirām, bet visu laiku gribējās ēst – tā māsas Sarmīte Bezdelīga, Brigita Zvaigzne un Pārsla Bišofa atceras Sibīrijas izsūtījuma laiku astoņu gadu garumā. Šodien visas trīs sabraukušas dzimtas mājā Limbažu pusē, no kuras okupācijas vara izvedusi arī vecotēvu un tanti. Lai notiek – represēto piemiņas dienai par godu uzvārīsim nātru zupu un uzcepsim ļepjoškas – kā Sibīrijā, viņas nospriež un iekur uguni vecajā malkas plītī.

Kartupeļus ar mizu – nepiedāvāt

EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 30
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 205
20 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
Lasīt citas ziņas

Mazajām Pētersonu meitenēm mamma no rīta, promejot uz darbu, ielika rokā pa maizes šķēlei – tas visai dienai. Maizīte ne jau kā Latvijā cepta, bet no saujiņas miltu un kartupeļiem – glīzdīga, smaga un zilgana, tomēr – garšīga. Tupeņi bija izsūtīto glābiņš – arī tad, ja sasaluši kā pirmajā gadā. Pārslai vēl tagad to smaka un garša uzdzenot nelabumu. “Kartupeļus ar mizu, lūdzu, nepiedāvāt – tā mana bērnības trauma,” viņa nosmej. Toties klimpiņas vai pankūkas arī tagad labprāt ēstu, tikai viena bēda – uz tupeņu rīvēšanu vairs nav piedabūjama. Sarmīte māj ar galvu – es arī. Uzjundī atmiņas, kā līdz asiņainiem pirkstiem pierīvējušas ar bumbuļiem četrus pilnus spaiņus. Kad nospiesta sula, sanācis viens ar izspaidām, no kurām mamma cepusi maizi.

Kartupeļus gatavoja dažādi – arī savārīja ar putraimiem vai miltiem, cepa ripiņās uz plīts, taisīja stūķi. “Kad tos sastampā un ļauj, lai drusku pierauj katla dibenā, bija tik garšīgi,” novelk Brigita.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrajā gadā viņu mammai piešķīra govi, taču visu izslaukto pienu vajadzēja nokrejot, sakult sviestā un nodot vietējai saimniecībai, pašām palika vājpiens un paniņas, kuras vēl atšķaidīja trīs lāgiem. Pat ar nokrejoto pienu putra garšoja daudz labāk. Ziemā varēja pagatavot Sibīrijas desertu – ar nazi sasmalcina sasaldētu vājpienu un pieliek dzērvenes.

Kad mežā nāca gatavas ogas, lasījušas brūklenes un vārījušas ziemai zapti. Saldumam likušas klāt burkānus. Riekstu laikā Brigita kāpusi ciedros pēc čiekuriem, kurus varēja uzcept ugunskurā ar visu čaumalu.

Vietējie bērni ierādījuši, kā dabūt “košļeni” – priežu vai egļu sveķi drusku jāpakarsē, lai nesalīp zobos.

Kā var negribēties ēst? 

Kad meitēni pieauga, mamma gādāja, lai vecākās ātrāk tiktu dzimtenē – ka vēl nesadomā saskatīties ar kādu sveštautieti. Pirmā Latvijā atgriezās vidējā māsa Brigita, tad – Sarmīte. Atceroties izsūtījuma laiku, viņai acīs asaras – par mammas pārdzīvojumiem, necilvēcīgi smago darbu, māsu sagandēto bērnību, piedzīvoto pazemojumu un mūžīgo bada sajūtu. Tā nav atlaidusies arī dzimtenē, kur pārtikas netrūka. Brigitu uzņēmusi tuva radiniece, taču, kad neviena nav bijis mājās, meitene ielavījusies pieliekamajā kambarī un slepus ēdusi maizi. Ja pie galda kāds noteicis, ka gana baudīts, viņai nebija saprotams – kā var negribēties ēst?

Pārslai atkal palikusi prātā sajūta, ko reiz piedzīvojusi slimnīcā. Brokastīs devuši mannā putru ar sviesta piciņu kā saulīti viducī, kas viņai šķitis brīnumgards ēdiens. “Teicu māsiņai, ka gribas vēl, bet viņa atbild – ņepolagajetsa (latviski – nepienākas). Vienmēr atcerēšos to “ņepolagajetsa”.”

Tikai ar gadiem sapratušas mātes piedzīvoto izmisumu Latvijā, kad 1949. gada pavasara rīta agrumā dzīvoklī iebrukuši četri bruņoti vīri. Tēva mājās nebija – cerībā, ka sievu ar trīs maziem bērniem čekisti nesavāks, viņš bija aizdevies uz Rīgu. Mamma kliegusi – šaujiet mūs tepat nost!

Kad tēvs atgriezies un sapratis notikušo, pieteicies okupācijas varai, un tā viņu nosūtījusi uz lēģeri. Savas meitenes ieraudzījis tikai pēc septiņiem gadiem. Pārslai atkalsatikšanās beigusies ar izbailēm un asarām, jo bārdainajā vīrā tēti vairs neatpazina.

Dzimtenē kopā ar mammu viņa atgriezās 1957. gadā. “Izkāpām Limbažu stacijā, vienai rokā – koferis, otrai – pauna, tā bija mūsu iedzīve.”

Kad Limbažos Annu Pētersoni kā represēto reiz intervējusi televīzija, viņa caur asarām vien spējusi atbildēt – esmu laimīga, ka visus bērnus atvedu mājās.

Garša, kas palika izsūtījumā 

Plīts iekurta, katliņā burbuļo ūdens, Brigita ieber putraimus, pēcāk arī gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Pārsla dārzmalā saplūkusi krietnu sauju jauno nātrīšu un tagad uz plītsmalas noplaucē ar karstu ūdeni, lai atņem dzēlīgumu. Metīs zupā, kad būs mīksti putraimi un kartupeļi, piebērs sāli, un zupa ēdama. Sibīrijā tādu vārīja, kamēr vien ārā varēja atrast kādu nātri.

Māsas istabas priekšā uzklāj apaļo galdu ar izrakstītu galdautu, nu jānogaršo zupa. Diez kas nav – pirmā neiztur Brigita un aizsteidzas uz virtuvi pēc krējuma, vārītām olām un uz pannas sacepta cauraudzīša. Šādu uzlaboto virumu, kam garšai vēl piešautas skābenes, ceļot galdā vismaz reizi vasarā.

Pārsla ķeras pie ļepjošku gatavošanas – tā Krievijā viņas sauca miltu un ūdens plāceņus, kas tika cepti tieši uz plītsvirsmas. Virtuve pildās ar vieglu gruzduma smaržu, Brigita uzmana, lai cepums nepiedeg. Māsas spriež, ka pēdējoreiz ko tādu ēdušas pirms 65 gadiem – izsūtījumā. “Uzsmērēsim sviestiņu?” klusi pavaicā Brigita. Visām lielie smiekli – redz, tādi tie Sibīrijas plāceņi! Neesot jau pirmā reize, kad izsūtījuma laika gardums liek vilties. Pārsla mēģinājusi izvārīt kviešu graudus – nesanāca ne tuvu Sibīrijā gatavotajiem, kas bija apaļi un saldi. Tāpat noticis ar zivju maltīti – Vasjuganas upē ar parastām viciņām saķertās zivteles, iztīrītas, glīti saridātas čuguna katliņā, pārlietas ar pienu, pa virsu sīpoliņi, uz nakti izsutušas krāsnī, nākamajā dienā bijis prīmā ēdiens. Paprovējusi no Latvijas reņģītēm ar ko līdzīgu iepriecināt dzīvesbiedru – otrreiz gan ko tādu viņa vairs negatavos.

Receptes 

Sibīrijas nātru zupa 

Ūdenī novāra putraimus un sagrieztus kartupeļus, pieliek iepriekš noplaucētas nātres un piešauj sāli.

Mūsdienu versijā pievieno arī sagrieztas skābenes, cieti vārītu olu, krējumu. Var papildināt ar gaļu.

Ļepjoškas jeb plāceņi 

Miltos iemaisa ūdeni, pieliek sāli un no viendabīgās masas ar rokām veido plāceņus. Uz plītsvirsmas apcep no abām pusēm. Masu vēlams iejaukt ātrāk, lai plāceņos pirms cepšanas milti paspēj uzbriest.

Mūsdienu versijā izmanto divu veidu miltus – rudzu un kviešu, ūdens vietā – pienu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
14 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
15 stundas
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas 1
15 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 30
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 205
20 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 80
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Stilistes Žannas Dubskas neparastais mājdzīvnieks: viņa beidzot ar to iepazīstina 10
17 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 5
2 dienas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu 8
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 475
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā atklāta jauna Covid-19 “delta” paveida apakšmutācija. Vai tā jau ir Latvijā? 54
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 80
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem 94
14 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 30
10 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Cik lielam vajadzētu būt minimālajam iztikas grozam jeb ienākumu līmenim mēnesī? 16
11 stundas
LB
Laura Blumberga
Kokteilis
Žurnālistiem draud! Ansis Bogustovs un Aivis Ceriņš atklāj: viņi un viņu ģimenes regulāri saņem draudus no vakcīnu noliedzējiem 73
15 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Otrdien sāksies jaunā NBA sezona. Vai Porziņģis būs labāks nekā jebkad? 1
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 281
22 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ir piemērots brīdis balstīt informētu sabiedrību!” Mediju vēstule valdībai un parlamentam 37
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Brāļi nelikumīgi nomedī aļņus un tagad izcieš cietumsodu, lai gan notikuma vietā pieķerti netika 31
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Stilistes Žannas Dubskas neparastais mājdzīvnieks: viņa beidzot ar to iepazīstina 10
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Karalienes Elizabetes II ekskluzīvākais transportlīdzeklis pasaulē. Taču viņai nepatīkot tajā braukt! 3
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 205
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Elīna, Drosma un Drosmis 1
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 10
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
“Tas ir absurds! Tests maksā 35 eiro, jātaisa ik pēc trim dienām!” Provinču veikalnieki uzskata, ka jaunā norma soda, ne palīdz
07:20
LA
LA.LV
Ziņas
“Tev tur pusmiljons bija rokā.” Publisko informāciju par Latvijas bagātākajiem un apdāvinātākajiem muitniekiem
07:05
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Benzīna un dīzeļdegvielas cenu neapturamais pieaugums: drīz būšot divi eiro par litru
07:00