Arī dārzeņu audzēšanas saimniecības “Baldones lauki” valdes priekšsēdētājs Ivars Pundiņš atzīst, ka teorētiski visa saimniekošana sākas ar aprēķiniem, taču praktiski korekcijas ievieš gan laikap­stākļi, gan citi faktori. Līdz ar to rentablākās kultūra mainās pa gadiem. Piemēram, 2014. gadā viņa saimniecībā, iespējams, par rentablāko kultūru varēs saukt kartupeļus, neskatoties uz cenas samazinājumu. Gadu iepriekš tās bija galda bietes, bet 2012. gadā tie viennozīmīgi bija graudaugi labo cenu dēļ. “Katram zemniekam atšķiras tehnoloģijas, arī pa reģioniem vērojamas atšķirības, jo, piemēram, Zemgalē ir citas izmaksas nekā Vidzemē, tāpēc tas, kas der vienā gadījumā, neder citā. Taču būtu interesanti pasmelties kādu ideju,” tā par ieceri meklēt “zelta hektāru” teic “Baldones lauku” vadītājs. 3


Mēs vēlamies ar lauku uzņēmēju personiskās pieredzes piemēru veicināt uzņēmējdarbību laukos, palīdzēt lauksaimniekiem izvēlēties produkcijas ražošanas veidu un veicināt zemes efektīvāku izmantošanu. Jaunie Eiropas “spēles noteikumi” pieprasa zināšanas par jaunām kultūrām – piemēram, par lauku pupu audzēšanu zaļināšanas pasākumiem. Mūsu nodoms aptvert visu Latviju, visas lauksaimniecības nozares tiešā produkta ražošanā – no masveida līdz šauriem nišas, no laukkopības līdz siltumnīcu saimniecībai, no piena lopkopības līdz eksotisko dzīvnieku audzēšanai, gan intensīvi, gan bioloģiski audzētos.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

LLKC regulāri gatavo bruto segumu aprēķinu, lai lauksaimniekiem palīdzētu racionalizēt ražošanu. 2013. gada izdevumā apkopoti augkopības un lopkopības nozares bruto segumu aprēķini, kas atšķiras pēc ražošanas intensifikācijas pakāpes un ražošanas specifikas.

Katru pirmdienu par vienu konkrētu kultūru (un arī lopu sugu) būs viens aprēķins, kas parādīs izvēlētā saimniekošanas veida izdevīgumu. Centīsimies noteikt arī peļņas ciparus, bet vismaz bruto segums būs noteikti.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.