Foto – LETA, Latvijas Avīze, kolāža – la.lv

Darījums. Samazina PVN, bet ceļ cenu 0

Pievienotās vērtības nodokļa samazināšana dārzeņiem un augļiem kā ilgi gaidīta dāvana aplaimoja iedzīvotājus jau gada pirmajā dienā. Tiesa, ne visos veikalos. Piemēram, “Lats” veikalā Rīgā, Kuldīgas ielā, kartupeļi kā bija, tā palika tādā pašā cenā kā vecgadā, savukārt “Mego” ar cenu zīmju nomaiņu kavējās vēl pāris dienas. Par tirgiem vispār nav vērts runāt, tur allaž bijuši citi spēles noteikumi, turklāt vecā sāpe par kontroli un čekiem tirgos, izskatās, būs aktuāla arī šogad. Tieši par kontroles trūkumu jauno cenu sakarā bažījas atbildīgā Zemkopības ministrija, kura norādījusi, ka atbilstošas likmes piemērošana ir tirgotāju godaprāta jautājums un kontrolējošo finanšu iestāžu kompetence. Tikmēr tirgotāji stabilas cenas negarantē un met akmeni ražotāju dārziņā – tie dažu gadu laikā cenas esot uzcēluši trīskārt, tā ka veikalam nekas cits neatliek kā turēt līdzi. Tikmēr zemnieki atgādina par kāpjošajām degvielas un uzglabāšanas izmaksām, kuras agri vai vēlu paaugstinās vietējās produkcijas cenu. Savukārt dažs labs opozīcijas aprindu ekonomists teic, ka uz nodokļa samazināšanas rēķina tirgotāji palielināšot peļņas daļu, cenu atšķirības veikalu tīklos vienam un tam pašam ābolam mēdz būt ievērojamas, līdz ar to maz ticams, ka samazinājums padarīs sezonālo preci pieejamāku trūcīgākiem cilvēkiem.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Tomēr viena lieta daudzmaz skaidra, ja eksperiments izdosies un 5% PVN likme darīs savu labo darbu gan attiecībā uz preces noietu, gan iesaistīto pušu peļņu, varam cerēt, ka pēc diviem gadiem pazeminātās likmes darījumu attiecinās arī uz gaļas un piena produktiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.