Dārza dīķītis izklāts ar plēvi. Ūdens tuvuma iespaidu paspilgtina dienziežu lapu puduri krastmalā.
Dārza dīķītis izklāts ar plēvi. Ūdens tuvuma iespaidu paspilgtina dienziežu lapu puduri krastmalā.
Foto – Uldis Muzikants

Veido ērtu kopšanas modeli 1

Labāk izvēlēties augus, kas iztiek bez papildu laistīšanas, piemēram, tādas puķes kā ledenes un begonijas. Laistīšana ir grūts un dārgs pasākums, it īpaši, ja valgums plūst no pilsētas ūdensvada.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Sevišķi skaistas begonijas savulaik uzdāvinājusi Maija Einere. Pavasaros dalot gumus, var izaudzēt daudz augu. Siguldas daiļdārzu saimnieki uzdāvinājuši savu dārzu lepnumu – begonijas dzelteni oranžos toņos. Rita iesaka citiem nepieļaut kādu kļūdu. Lielos gumus pavasarī pārgriezusi un salikusi podos, lai aug. Taču – nekā! Mācība – begoniju gumus droši var dalīt tikai tad, kad tie krietni pamodušies un izdzinuši dzinumus. Vēl jāielāgo, ka begonijām nepatīk pārāk spilgta saule.

Saimniece atzīst, ka ļoti reti ir brīži, kad dārzā viss skaisti un labi, nekas nav steidzami darāms, taču to stāsta, nevis lai žēlotos, bet gan dalītos pieredzē ar tiem, kuri tikai sāk veidot dārzu un vaino sevi, ka netiek galā ar darbiem. Dārzā tas nemaz nav iespējams.

Kompozīciju veido glezniecisku

CITI ŠOBRĪD LASA

Dārza kompozīcijas pamats ir sulīgi zaļais mauriņš. Tas veido liektas līnijas centrā, radot ilūziju, ka platība ir daudz lielāka nekā patiesībā, turklāt vairs neatgādina pilsētas kvadrātveida standartdārziņu. Agrāk Rita ļoti rūpējusies, lai zāliens būtu viendabīgs, nevainojams, taču pamazām ieviesusies sūna, dažādas nezāles. Tagad to var dēvēt par mauriņu, taču regulārā pļaušana to uztur acij tīkamu.

Saimniece veido lielas augu grupas, bet tā, lai viscaur dārzā kaut kas ziedētu.

Viņai patīk krāsu laukumi. Šim nolūkam labi der ledenītes, kas ilgi un bagātīgi zied. Skaistu laukumu veido arī parūkkoks, dekoratīvās ābeles. Dārza kompozīcijā mīļākā ir zilā krāsa, kas ziedu pasaulē ir diezgan liels retums. Tāpēc saimniecei jo īpaši tīk kaķumētra, vijolītes, genciānas, arī zilganās miķelītes un mārtiņrozes.

Krāsas dēļ viens no dārza mīluļiem ir arī pieclapu mežvīns. Kad ar to apaugusī siena rudens pusē nosarkst, skats ir iespaidīgs.

Rita iesaka dārzā audzēt arī lielo puķu tabaku, vakaros tā jauki smaržo, baltie ziedi mirdz krēslā, bet augums veido izteiksmīgu apjomu, turklāt tā minimāli jākopj.

Dārzs ir tajā vecumā, kad skujeņi, dekoratīvie krūmiņi jau sakuplojuši un vietumis sāk traucēt cits citam. Saimniece atzīst: stādot jaunus, tomēr jāievēro šķirnei raksturīgie parametri un attālumi starp tiem. Neko darīt, nākas pārstādīt vai apgriezt, lai nebojā kopskatu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.