Mācība. Emocijas atbildības vietā 1

Pagājušajā nedēļā ar apdullinošu troksni un pārmērīgiem epitetiem par “prātam neaptveramiem” varas darbiem un “spīdzināšanu” izskanēja smagi pārmetumi bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas “Ainaži” darbiniekiem. Tagad iestādes vadītāja ir no amata atstādināta un dažādas institūcijas ķērušās pie situācijas izvērtēšanas. Veselības ministrija, kā tas jau kļuvis ierasts pēdējā laikā ministrijām, steidza atvainoties bērniem.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Jūs nekad vairs neēdīsiet šos ēdienus, kad uzzināsiet to sastāvu 38
14 iecienīti produkti, kuru sastāvā ir vielas, kas var veicināt vēža veidošanos 14
Rezerves pulkvedis: “Krievijas armija kā prusaki iet uz visām pusēm. Diemžēl viņi iet diezgan veiksmīgi” 2
Lasīt citas ziņas

Pirmajam tiesībsarga saceltajam troksnim norimstot, sāk skaidrāk iezīmēties atbildības jomas, kā arī iemesli, kuru dēļ par ķīlniekiem varētu būt kļuvuši gan slimi bērni, gan personāls, kuru darbs ir gan emocionāli, gan fiziski smags.

Vēsturisku iemeslu dēļ valsts attālā ziemeļrietumu stūrī esošā slimnīca nespēj piesaistīt pietiekamu skaitu ārstu, kas nepieciešams pacientu ārstēšanai, un par to slimnīcas vadība gadiem ziņojusi savai tiešajai priekšniecībai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iespējams, ka tieši ārstu trūkuma dēļ ārstniecības procesā pieļauti pārkāpumi, tajā skaitā fiksācijas kārtības neievērošana. Cik bieži un kā tas noticis, tagad pārbaudīs atbildīgās iestādes. Tiesībsargs par viņa biroja veiktajā pārbaudē konstatētajiem faktiem sola vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Jācer, ka tad, kad visas pārbaudes būs beigušās un emocijas rimušas, atbildību par to, kāpēc slimnīcā, kurā trūkst ārstu, tomēr tiek uzņemti un ārstēti pacienti, uzņemsies tie, kam par to atbildēt ietilpst tiešajos darba pienākumos. Tajā skaitā ministrija.

Taču arī tiesībsargam būtu nopietni jāpārvērtē savu izteikumu krāšņums, pieskaroties tik jūtīgai tēmai kā bērni ar psihiskām saslimšanām un viņus ārstējošais un aprūpējošais personāls. Lai pārlieku nestigmatizētu nedz šādu ārstniecības iestāžu pacientus, nedz personālu. Diemžēl šādi pacienti būs vienmēr, un viņu ārstēšana un aprūpe arī būs atšķirīga no parasto slimnīcu pacientiem piemērotās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.