Gada gliemis 2

Graciozo ūdensspolīti cer sargāt ar likumu

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Ja būtu dzīva “Pasaku par ziediem” autore Anna Sakse, viņu noteikti jauniem darbiem iedvesmotu šī dabas brīnuma vārds un izskats – Latvijas Malakologu biedrība par šī gada gliemi izvēlējusies graciozo ūdensspolīti.

Kopš 2004. gada šī mazo saldūdens plaušgliemežu suga ir kļuvusi par aizsargājamu visā Eiropas Savienībā. Latvijas aizsargājamo sugu sarakstā graciozā ūdensspolīte vismaz pagaidām nav iekļauta. “Tas arī ir galvenais iemesls, kādēļ Latvijas Malakologu biedrība to ievēlējusi par 2016. gada gliemi. Vispirms rakstīsim vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kurā būs izteikts priekšlikums iekļaut šo sugu aizsargājamo sarakstos. Vasarā plānojam ekskursijas uz šai sugai raksturīgām ūdenskrātuvēm, lai iegūtu papildu datus par tās izplatību. Pašlaik tā uzskatāma par samērā reti sastopamu,” atzīst gliemju pētniece Mudīte Rudzīte.

CITI ŠOBRĪD LASA

Graciozā ūdensspolīte dzīvo stāvošos, seklos, labi apgaismotos ūdeņos uz ūdens augiem – ezeros, dīķos, vecupēs. Dzīves ilgums līdz 18 mēnešiem. Pārtiek no sīkām augu daļām, vienšūnas aļģēm. Šim gliemim raksturīga dzeltenbrūna čaula, seši vijumi, no kuriem pēdējais mēdz būt šaurāks. Čaula ir zema, ar diezgan plānām sienām. Ūdensspolīte nav pārāk liela, taču mikroskops tās ieraudzīšanai tomēr nav vajadzīgs – čaula ir apmēram puscentimetru plata un nepilnu milimetru augsta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.