Foto – Shutterstock

Dzelteni, sarkani, balti vai maigie šalotes. Noskaidrojam, ar ko atšķiras dažādi sīpoli 0

Izmantojot dažādus sīpolus, var panākt atšķirīgas garšas nianses. Ir sīpoli, kuriem garša maiga, citiem asa un sīva.

Reklāma
Reklāma

Tradicionālie – dzeltenie sīpoli

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas
Foto – Shutterstock

Paaudžu paaudzēs latvieša virtuvē pierasts lietot dzeltenos sīpolus ar zeltaini brūnu miziņu. Šie sīpoli ir universāli, jo labi iederēsies gan mērcēs, gan zupās. Arī buljons no tiem iznāks garšīgs. Ideāli piemēroti karamelizēšanai. Vārīšanas un cepšanas laikā sīpola gabaliņi kļūst caurspīdīgi, bet, ja tos vāra kopā ar pupām, zirņiem vai putraimiem – pat pelēcīgi. Līdz ar to šos sīpolus neiesaka izmantot ēdieniem, kur svarīgs izskats. Turklāt dzeltenie sīpoli arī reizēm mēdz izšķīst, ja pavārīti ilgāk. Svaigā veidā tie ir asi un sīvi. Ja gremošanas sistēmai par stipru, pirms izmantošanas salātos var uz minūti blanšēt karstā un tad strauji atdzesēt aukstā ūdenī. Šie sīpoli, ja vien atrodas sausā un siltā vietā, labi saglabājas līdz pat pavasarim.

Akcentam – sarkanie sīpoli

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto – Shutterstock

Sarkanie sīpoli ir daudz maigāki par dzeltenajiem un baltajiem. Tiem ir patīkama saldena garša ar piparotu asumiņu. Tie labi iederas dažādos salātos, piemēram, ar mocarellas sieru, grieķu salātos. Šie sīpoli nav tik sīvi, tāpēc arī svaigi ir garšīgi. Turklāt tieši no sarkanajiem sīpoliem vāra tradicionālo sīpolu marmelādi. Savas košās krāsas dēļ tie var pievilt, vārot buljonu, jo padara nedzidru. Zupām visbiežāk piedod brūni pelēcīgu toni. Toties tie labi noder dekorēšanai: gan sagriezti ripiņās, gan sakapāti smalkos kubiņos. Šie sīpoli ir ļoti iecienīti itāļu virtuvē. Sarkanie sīpoli mēdz bojāties agrāk par citiem.

Baltie – asi un stipri

Foto – Shutterstock

Klasiski baltie sīpoli ir asi, tāpēc tie brīnišķīgi papildinās pikantus un asus ēdienus. Labi iederas pikantos tomātu čatnijos, bet nederēs piena un saldā krējuma mērcēs. Ja ir vēlme izmantot šos sīpolus svaigos salātos, ieteicams tos atbilstoši sagatavot. Ja baltos sīpolus sagriež gabaliņos, pārkaisa ar sāli un pārslaka ar citrona sulu, ļaujot atsuloties 5–10 minūtes, sīpoli kļūs maigāki un saldeni kraukšķīgi. Turklāt samazināsies arī rūgtenums. Uzskata, ka baltie ir maigi sīpoli, tas tāpēc, ka griežot nav jālej tik daudz asaru, tomēr garša lielākoties ir asa. Dažas balto sīpolu šķirnes tieši pretēji ir maigākas par dzeltenajiem. Labi noder meksikāņu ēdienos.

Maigie šalotes un agrie sīpoli

Foto – Shutterstock

Šalotes sīpoli ir maigāki par dzeltenajiem, tāpēc tos izmanto smalkām mērcēm, kur vajag nelielu akcentu un svarīgi, lai nenomāc kopējo garšas buķeti. Labi garšo saldā krējuma un piena mērcēs. Neatņemama franču virtuves sastāvdaļa. Piemēroti buljona vārīšanai. Labi garšo omletēs.

Agrie sīpoli, kurus varam iegādāties kopā ar lociņiem, svaigiem salātiem dod patīkamas garšas nianses. Tie ir maigi, sulīgi. Labi izceļ garšu zupām, noder Āzijas ēdienos. Diemžēl tie ātri savīst. Arī šalotes sīpoli uz pavasara pusi kļūst mīksti un sačokurojas.

Reklāma
Reklāma

Gatavošanas knifi

• Ja cepšanas laikā sīpoliem pārkaisa nedaudz cukura, tie karamelizējas patīkamā dzintardzeltenā krāsā, un arī garša ir izteiksmīgāka.

• Sīpolu garša būs maigāka, ja tos uz 15 minūtēm paturēs aukstā ūdenī. Izteikti asus sīpolus blanšē.

• Zupā labāk likt nevis sīki sagrieztu, bet tikai uz pusēm pārgrieztu sīpolu. Tas zupai piešķirs maksimāli daudz ēteriskās eļļas.

SVARĪGI

Sīpolu garša, stiprums un sīvums atkarīgs ne tikai no konkrētā veida, bet arī šķirnes un audzēšanas apstākļiem.