Foto AFP/Scanpix/LETA

  13

Konkurē nevis ar cenu, bet ar labumiem

“Latvenergo” bija un joprojām ir lielākais elektroenerģijas ražotājs valstī, 2016. gadā saražojot to gandrīz trīs reižu vairāk, nekā visas mājsaimniecības patērēja. Saražoto elektroenerģiju jebkurš cits tirgotājs var nopirkt biržā, no kuras pēc tam pārdodot saviem klientiem. Bet, pēc “Latvenergo” valdes locekļa un komercdirektora Ulda Barisa teiktā, neviens tirgotājs nevar nopirkt elektroenerģiju ievērojami lētāk nekā cits. Iznākumā pašreizējie tirgotāji konkurē nevis ar cenu, bet ar dažādiem papildu pakalpojumiem vai labumiem. Piemēram, AS “Latvenergo” portālā “Elektrum” klientu pievilināšanai dāvā aproces – mobilā tālruņa turētāju ar LED gaismām, “Philips” tējkannas un tosterus, lētākas kinobiļetes.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Izvēli par labu šim tirgotājam nosaka būtisks atbalsts daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātām un trūcīgām personām, kā arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pēc “Latvenergo” datiem, uzņēmuma pakalpojumus izmanto aptuveni miljons klientu.

Kaut arī tirgū ienākuši arī citi tirgotāji, kuri pārdod elektrību mājsaimniecībām, arī Konkurences padomē atzīst, ka nule pieminēto iemeslu dēļ tirgotāju starpā nejūt pārāk lielu konkurenci.

“Latvenergo” ietekme joprojām liela

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunu tirgotāju ienākšanu un konkurences vairošanu mazina uzņēmums “Sadales tīkls”, kas ir galvenais un vienīgais elektrotīklu īpašnieks un uzturētājs. Kaut arī kopš 2007. gada 1. jūlija “Sadales tīkls” oficiāli ir patstāvīgs uzņēmums, tā kapitāldaļu turētājs ir “Latvenergo”. Tādējādi “Latvenergo” un tam piederošais “Sadales tīkls” var diktēt sev izdevīgus noteikumus pārējiem elektrības tirgotājiem, kas savukārt ietekmē piedāvājumus iedzīvotājiem un ar viņiem noslēgto līgumu noteikumus.

Mazināt konkurenci “Latvenergo” un “Sadales tīklam” ir lielas iespējas arī tāpēc, ka to rokās ir dati par citiem tirgotājiem, konkurentu klientiem, elektrības patēriņu, tirgotāju maiņu un citiem rādītājiem.

“Būtiskākais ieguvums iedzīvotājiem, īpaši mājsaimniecībām ar lielāku patēriņu, kas bieži ir ekonomiski aktīvas ģimenes ar bērniem, – iespēja ar sev piemērota pakalpojuma izvēli samazināt izdevumus par elektroenerģiju,” spriež Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.