Foto AFP/Scanpix/LETA

  13

Par tirgotājiem sūdzas maz

Uz jautājumu, vai par elektrības tirgotājiem iedzīvotāji sūdzējušies bieži, PTAC pārstāve Sanita Gertmane atzīst, ka aizvadīto divu gadu laikā par elektrības tirgotājiem sūdzību bijis krietni mazāk nekā par citu preču tirgotājiem vai pakalpojumu sniedzējiem. Pērn PTAC saņēmis tikai astoņas sūdzības.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
TV24
STOPkadri: Slavenākā Covid-19 vakcīna ir Ilmāra Rimšēviča kabatā
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Lasīt citas ziņas

Kopš elektrības tirgus atvērts, PTAC saņēmis iedzīvotāju sūdzības par līgumos ierakstītajiem netaisnīgiem līguma noteikumiem. Piemēram, tie paredz pārmērīgi lielu maksu par līguma pārtraukšanu pirms termiņa, līguma automātisku pagarināšanu, iepriekš nebrīdinot par to patērētāju.

Citos gadījumos patērētājam liegtas iespējas iebilst pret tirgotāja izrakstīto rēķinu vai tirgotājs sev noteicis tiesības vienpusēji izbeigt līgumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cita starpā PTAC atklāj, ka piedāvājumos tirgotāji apzināti neiekļauj iedzīvotājiem nepieciešamās ziņas, kaut arī Ministru kabineta apstiprinātajos elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos tie ir obligāti. Piemēram, par to, kā laikus nodot skaitītāju rādījumus; kā maksāt par patērēto elektrību; kā rīkoties, lai pārtrauktu noslēgto līgumu; kur iesniegt pretenzijas un citas. Iznākumā elektrības patērētājs savās tiesībās bieži ir sliktākā situācijā nekā tirgotājs.

Iedzīvotājiem tikai viens jautājums

Latvijas iedzīvotāji – elektrības patērētāji – visbiežāk gan uzdod tikai vienu jautājumu. Vai nepieaugs elektrības rēķini? Kā zināms, no 2016. gada 1. augusta mājsaimniecības ar vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu maksā par pieslēgumu 1,50 eiro (ietverot PVN). Mājsaimniecībām ar trīs fāžu pieslēgumiem fiksētā ikmēneša maksa atkarīga no pieslēguma jaudas (ampēriem). “Sadales tīkls”, kas panāca šo tarifu maiņu, pērn sludināja, ka iedzīvotāju maksājumi nepieaugšot, tāpēc ka vienlaikus samazināsies elektrības cena. “LA” redakcijā saņemtie lasītāju zvani un vēstules gan liecina, ka rēķini tomēr ir lielāki, nekā bija līdz tarifu maiņai.

Sadārdzinājums esot, bet niecīgs

Arī Ekonomikas ministrijā atzīst, ka no mājsaimniecībām, kurās patēriņš ir no 50 līdz 100 kilovatstundām mēnesī (Latvijā to ir aptuveni 30%), jaunie sadales pakalpojuma tarifi ir radījuši rēķinu pieaugumu. Bet tikai par 1 līdz 75 centiem mēnesī. Pārējās mājsaimniecībās, kurās patēriņš ir lielāks, mēneša rēķini samazinājušies. Mājsaimniecības ar trīs fāžu pieslēgumu Latvijā veido 26% jeb 269 000 mājsaimniecību pieslēgumu. Šīm mājsaimniecībām izmaksas nemainās vai samazinās tad, ja patēriņš sasniedz aptuveni 250 kilovatstundas mēnesī, bet maksimālais izmaksu kāpums ir septiņi eiro mēnesī (ja tiek lietots ļoti jaudīgs 32 ampēru pieslēgums). Ministrija sola jau tuvākajā laikā nākt klajā ar ziņojumu, kurā tikšot padziļināti vērtēta 2016. gadā ieviesto “Sadales tīkla” tarifu ietekme.

Iedzīvotāju bažas par jaunu sadārdzinājumu rada pagājušā gada oktobrī Sadzīves pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniegtais tarifu projekts, ko iesniedzis uzņēmums “Augstsprieguma tīkls” un kas paredz pārvades pakalpojumu sadārdzinājumu par 8 līdz 13%. Tā kā pieslēgumi “Augstsprieguma tīklam” ir arī trim sadales tīklu uzņēmumiem, tostarp uzņēmumam “Sadales tīkls” un, tā kā šāda tarifu maiņa naudas izteiksmē ir vairāki desmiti miljoni eiro gadā, nav sacīts, ka pēc kāda laika “Sadales tīkls” nevarētu iesniegt SPRK jaunu tarifu projektu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.