Foto – Shutterstock

Vai laikrakstu elektronisko versiju blogi arī ir blogi jeb žurnālistika? 2

Ar blogošanu tam ir maz sakara. Vienu brīdi viedokļrakstus sāka dēvēt par blogiem, jo tā bija stilīgāk un labāk piesaistīja uzmanību par ierasto “Viedoklis”, tomēr nu jau gandrīz visi lielie interneta mediji ir tikuši tam pāri. Manuprāt, tiem, kas tiešām sevi varētu saukt par tīrasiņu blogeriem, tas tituls ir pēdējais, kas interesē. Viņiem svarīgāk ir radīt unikālu saturu, kas ir saistošs vismaz vēl vienam cilvēkam.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Kuri ir populārākie saiti, kur izveidot savu blogu un vai tas ir bez maksas?

Jā, to var izdarīt bez maksas. Populārākās vietnes: wordpress.com, tumblr.com, blogger.com u.c.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kādi ir blogu veidi un par ko parasti raksta?

Cik blogeru, tik tēmu. Nav kaut kāda īpaša kodeksa, par ko blogos raksta vai neraksta.

Kāpēc, jūsuprāt, cilvēki raksta blogus?

Blogošanas mērķi katram var būt dažādi. Kāds ar to pelna iztiku, kāds attīsta savu rakstīt prasmi, citam nepieciešams publiski pašizpausties, gūt atzinību, citam patīk komunicēt, dalīties, diskutēt ar konkrētās tēmas mērķauditoriju. Un, protams, personificēts blogs noteikti par cilvēku var pateikt daudz vairāk nekā viņa CV.

Vai blogojot nerodas problēmas ar autortiesībām (piemēram, bildēm un mūzikai, ko pievieno savā blogā)?

Autortiesības internetā vispār ir ļoti sarežģīts jautājums. Ja kādu bildi pārpublicē 2-3 cilvēki, noskaidrot pirmavotu jau kļūst sarežģīti, tādēļ nereti pielikt kādam materiālam atsauci uz pirmavotu ir neiespējami, lai kā to gribētos, bet veidot savu foto/video/audio materiālu bāzi ir visai laikietilpīgi. Ir, protams, kompānijas, kas nodarbojas tieši ar autortiesību problēmjautājumiem – meklē vietnes, kur klientu fotogrāfijas ir nopublicētas, un tad pieprasa nepatīkamu kompensāciju, taču pagaidām neesmu gan dzirdējis, ka kādam blogam Latvijā būtu radušās nopietnas problēmas – domāju, ka mūsu tirgus un apjomi nav īpaši interesanti šādiem kantoriem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.