Foto – LETA

Grigule nerunā 4

Par pērn veiktajiem ziedojumiem lūdzu skaidrojumu no ZZS saraksta ievēlētajai Ivetai Grigulei, kura pēc jautājuma uzdošanas sarunu pārtrauca. Iespējams, ka eiroparlamentārietei alerģiju izraisa jēdziens “ziedojumi”, jo pērn dāsni finansētā kampaņā ar uzbāzīgām reklāmām I. Grigule panāca ievēlēšanu EP, tomēr vēlāk mediji viņai uzdeva daudz jautājumus par kampaņas finansētājiem. Taču pēc ievēlēšanas EP Grigule nav skopojusies pret partiju – viņa ZZS ziedojusi 14 000 eiro. Viņas palīgs Artūrs Graudiņš ziedojis 34 00 eiro.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Lielākas summas savām partijām ziedo daži “Vienotības” deputāti un viņu palīgi. Tā, piemēram, Sandras Kalnietes palīgs Briselē Pēteris Viņķelis partijai pērn ziedojis 16 000 eiro. Viņš uzsver, ka partijai ziedo tāpēc, lai tā būtu dzīvotspējīga un demokrātiska, un kā materiāli nodrošināts cilvēks varot atļauties ziedošanu. Atšķirībā no T. Ždanokas palīgiem Kalnietes biroja vadītājs neslēpj savu atalgojumu no plašākas sabiedrības – pērn par darbu EP viņš gadā saņēmis 58 539 eiro. S. Kalniete arī nav bijusi skopa ziedojumos savai partijai – pērn viņa “Vienotībai” ziedojusi 15 246 eiro, bet šogad 13 705 eiro. S. Kalniete uzsver, ka viņa ziedojumus partijai veic brīvprātīgi, jo var to atļauties un uzskata, ka ziedojumi dara partiju neatkarīgāku. Kalniete noliedz iespējamību, ka tādējādi ar viņas deputātu palīgiem tiek nodrošināti līdzekļi “Vienotībai”, jo viņas palīgi nodarbojoties ar lietām, kas ir saistītas vienīgi ar viņas EP mandātu. Jāpiebilst, ka “Vienotības” deputātiem palīgu skaits variē un lielākā daļa no viņiem nav ziedotāji partijai, to dara tikai P. Viņķelis, Māra Lesiņa, Krišjānis Bušs un Ieva Zīberga. Ineses Vaideres un Arta Pabrika palīgi vispār neziedo partijai. “Vienotības” palīgu saziedotais pirms EP vēlēšanām veido 23 900 eiro, taču periodā pēc EP vēlēšanām pērn – 500 eiro ziedojis vien K. Bušs. Galu galā arī saprotams, ka “Vienotībai” savu interešu īstenošanai un kampaņas veidošanai Latvijā nav nepieciešams paļauties uz EP deputātu un viņu palīgu ziedojumiem, jo tā ir varas partija ar paredzamu Saeimas vēlēšanu iznākumu, ir nodrošināta arī no citiem ziedotājiem un saņem valsts dotāciju savai darbībai, tāpēc nav nepieciešams veidot kādu paralēlu un aizdomīgu sistēmu.

Pirms EP vēlēšanām gandrīz 10 000 eiro savai partijai ziedojis Nacionālās apvienības eiroparlamentārietis Roberts Zīle, bet viņa reģistrētā palīdze Guna Zaķe-Baltā partijai pirms vēlēšanām ziedojusi 9000 eiro. Viņa skaidro, ka pie Roberta Zīles par palīdzi strādā jau 12 gadus un tā esot viņas motivācija. Viņa gan nav NA biedre. “Atbalstu Roberta Zīles darbu Eiropas Parlamentā. Ziedoju, jo toreiz tuvojās vēlēšanas, naudas summa bija paredzēta arī partijas atbalstam,” sacīja G. Zaķe-Baltā. Viens no klusākajiem ziedotājiem ir no “Saskaņas” ievēlētais Andrejs Mamikins, kuram ir arī vismazāk palīgu – divi Briselē un viens Latvijā. Viņš savam politiskajam spēkam ziedojis pērn pēc EP vēlēšanām – 2023,23 eiro.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.