Foto – LETA

Ždanokas sistēmas aktivizācija 4

Tā kā Ždanoka ir vienīgā Latvijas Krievu savienības pārstāve, arī summas, kuras viņa apgroza, nav tik lielas. Tomēr, apskatot palīgu sarakstu, var rasties iespaids, ka Ždanoka izmanto EP naudu partijas uzturēšanai. Viņai kopumā ir desmit palīgi – trīs darbojas kā reģistrētie palīgi EP, bet septiņi kā vietējie palīgi. LKS nav pārstāvniecības Saeimā, kas tai garantētu arī valsts finansējumu, un lielu daļu partijas ienākumu veido tieši Ždanokas un viņas palīgu ziedojumi. Zināmākie Ždanokas vietējie palīgi ir cilvēki, kas jau iepriekš bijuši iesaistīti prokrieviskās politikas veicināšanā Latvijā, tostarp LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, LKS (iepriekš “PCTVL”) ilggadējās “kabatas” organizācijas – Latvijas cilvēktiesību komitejas – jurists Aleksandrs Kuzmins, skandalozais krievu skolu štābists Jurijs Petropavlovskis, kā arī kādreizējais “PCTVL” Saeimas deputāts Andris Tolmačovs. Vēl Ždanokas vietējo palīgu vidū ir mazāk zināmi aktīvisti – Dmitrijs Žiļins, Vitālijs Drobots un Viktors Jolkins. Pēc EP noteiktās prakses eiroparlamentārietim mēnesī pieejami 21 379 eiro visu savu palīgu algošanai. Sazvanīta T. Ždanoka sacīja, ka esot atvaļinājumā un nevēloties par savu palīgu atalgojumu runāt.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Jau kopš 2009. gada ES ir noteikts, ka EP deputātu palīgiem paredzēto atalgojumu nedrīkst izmantot samaksai par darbu saistībā ar kampaņām, referendumiem neatkarīgi, vai tas notiek ES vai nacionālā līmenī. EP deputātu palīgi nedrīkst piedalīties kampaņās – tad ir jāņem atvaļinājums vai jābeidz darba attiecības.

Jurists, tekstu rakstītājs, sekretārs…

CITI ŠOBRĪD LASA

Jurists A. Kuzmins, kurš strādā arī kādā juridiskajā birojā, par darbu no EP kā T. Ždanokas palīgs saņem 475 eiro mēnesī. Ziedojumus partijai viņš veic gan no šiem līdzekļiem, gan no naudas, ko nopelna kā jurists, strādājot juridiskajā birojā. “Kontā esošo naudu nešķiroju, vai tā ir no ES vai no manas jurista darbības ienākumiem,” apgalvo A. Kuzmins. Viņš skaidroja, ka viņa kā palīga pienākumos ietilpstot juridiskie jautājumi, piemēram, petīciju un lūgumrakstu sagatavošana, kā arī tiesību aktu un informācijas izpēte, atzinumu sniegšana. Pārējie uzrunātie T. Ždanokas palīgi nenosauc, cik viņi saņem par darbu viņas birojā, jo tā esot konfidenciāla informācija, kas atrunāta līgumā ar T. Ždanoku. Deputātes vietējais palīgs un LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs saka, ka šie ienākumi esot arī viņa galvenais iztikas avots. “Kā bijušais žurnālists nodarbojos ar tekstu sagatavošanu Ždanokas kundzei, veicu dokumentu analīzi. Pie manis nonāk uzstāšanās melnraksti, un es tajos veicu papildinājumus un korekcijas. Ir gadījumi, kad mans un Ždanokas kundzes viedoklis atšķiras. Tāpat es arī Latvijā Ždanokas kundzi pārstāvu tikšanās reizēs ar cilvēkiem, kamēr viņa nav Latvijā,” skaidro M. Mitrofanovs. Viņš arī vada raidījumu radiostacijā “Radio PIK”, kurā diskutē ar T. Ždanoku par ES aktualitātēm – partija radio īpašniekiem maksājot simbolisku summu. M. Mitrofanovs uzskata, ka ziedošana partijai no deputāta palīga algas nav nekas īpašs, un pretrunas tajā nesaskata. “Pirms vēlēšanām saziedoju pāris tūkstošus eiro, lai nodrošinātu kampaņu,” par saviem ziedojumiem LKS spriež M. Mitrofanovs. Jautāts par Francijas “FN” skandālu, viņš apgalvo, ka šī partija esot Eiropas līmeņa fenomens, kas apdraud pie varas esošos Francijā, un šo iemeslu dēļ EP valdošās partijas vēršot uzbrukumus pret “FN”.

“Reizi četros gados ir priekšvēlēšanu kampaņa. Protams, ka es ziedoju līdzekļus partijai. Ja neziedotu kampaņai, es vairs nebūtu eiroparlamentārietes palīgs. Idiots var neziedot,” skaidro cits T. Ždanokas vietējais palīgs, politikas veterāns Jurijs Petropavlovskis. Viņa uzdevumi frakcijā ir uzturēt sakarus ar T. Ždanokas partijas sadarbības partneriem, piemēram, Eiropas Brīvo aliansi, kā arī par jautājumiem, kas skar dažādas mazākumtautības Eiropā – baskus, katalāņus un skotus.

Ždanokas palīgi nenoliedz, ka daži no viņiem paralēli nodarbojas ar partijas darbu. Piemēram, Dmitrijs Žiļins pildot partijas sekretāra funkcijas, viņa darba pienākumos ietilpst ne tikai jautājumi, kas saistīti ar Ždanokas darbu Briselē. “Mēs esam maza partija, neesam pārstāvēti Saeimā un nevienā pašvaldībā. Ir partijas biroja un valdes sēdes, kas kādam jārīko,” skaidro M. Mitrofanovs.

Viktors Jolkins pildot pienākumus, kurus viņam T. Ždanoka uzticot personīgi, bieži viņš tiekot izmantots priekšvēlēšanu kampaņu laikā, un viņa priekšrocība esot psihologa izglītība. Bijušais Saeimas deputāts Andris Tolmačovs rūpējoties par T. Ždanokas pārstāvniecību citur Latvijā, kā arī vadot partijas jaunās mājaslapas projektu.

“FN” skandāls par iespējamo naudas izkrāpšanu bijis arī katalizators, lai ES rūpīgāk apdomātu reformas, kas attiecas uz eiroparlamentāriešu palīgu atalgojumu. No nākamā gada plānots noteikt, ka deputātu vietējiem palīgiem būs atalgojuma griesti, tas gan diez vai ietekmēs Ždanokas palīgus.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.