Foto: Shutterstock

FOTO. Galdam šajā dienā jābūt noformētam pavasarīgi! Lieliskas idejas, kā uzklāt galdu Lieldienu svētkiem 4

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Lieldienas vēsta par pavasara tuvošanos. Kādam Lieldienas ir garīgs pārdzīvojums, citam tikai papildu brīvdienas izklaidei vai mājas sakopšanai. Lai kādas tās arī būtu – galvenais, lai esam kopā ar saviem mīļajiem!

Foto: SHUTTERSTOCK
CITI ŠOBRĪD LASA

Pats dīvainākais ir tas, ka visas tradīcijas – kristīgās, senču, dažādu kultūru un ģimeniskās – mēs, latvieši, esam iemanījušies adaptēt un sajaukt tādā pavasara kokteilī, kas patīk visiem.

Minimums, kas šajā laikā jāizdara: jāšūpojas, jānomazgā mute tekošā ūdenī un jākrāso olas. Katrs pats var izdomāt savu simboliku – vai gribas būt skaistam vai veselam, vai gribas šajā gadā ģimenes pieaugumu, vai pavisam pieticīgi – negribas, lai odi dzeļ, un negribas arī melot.

Lai būtu laimīgs, Lielās dienas rītā jākāpj augstā kalnā, kur saules stari dejo. Bet, ja gribas būt veselam un skaistam ar sārtiem vaigiem, Lieldienas rītā jāapēd divpadsmit dzērvenes.

Lai pavasarīgi!

Foto: SHUTTERSTOCK

Kopīgas brokastis, pusdienas vai vakariņas, bet galdam šajā dienā jābūt pēc iespējas pavasarīgāk noformētam. Ameriku neatklāsim, un Kaucmindes saimnieču padomi ir vislabākie. Ideju impulsi ir visapkārt, lai tos liktu lietā, un katras saimnieces radošums iepriecinās visus.

Citātos saglabāts tālaika smeķis rakstībā un izteiksmes veidā.

Sevišķi liela uzmanība jāpievērš brokastu galda klāšanai, jo tas dod visai dienai svētku noskaņu. Vispār pieņemts, ka brokastu galdu klāj tāpat kā pusdienas galdu – ar baltu galda segu.

Dekorēšanai ņem pūpolīšus, plauk­stošus bērza vai lazdas zarus, krokusus, tulpes, izplaucētos ceriņus un pirmos pavasara ziediņus, sliktākajā gadījumā – staipeknīšus un mētras.

Foto: SHUTTERSTOCK

Krāsotas olas, glīti sakārtotas groziņos vai šķīvjos, kuros diedzēta labība vai vienkārši saliktas zaļas sūnas, piedod galdam Lieldienu noskaņu. Ja olas nav krāsotas, tās saliek olu trauciņos un uzmauc katrai krāsainu, vislabāk latvju rakstiem adītu vilnas cepurīti. Olu trauciņus novieto aiz katra šķīvja.

Servjetes uzliek uz šķīvja, uzliekot tām pūpoļu zariņu vai pavasara ziediņus.

Reklāma
Reklāma

Galda dekorēšanai, sevišķi tās nama mātes, kam galds jāklāj arī bērniem, var lietot mazus marcipāna vai vates cālīšus, šokolādes zaķīšus. Kā pārsteigumu mazajiem mīluļiem koka, papes vai vienkārši krāsotā olu čaulā ieliek kādu mazu dāvaniņu, kuru tad novieto uz šķīvja zem servjetes.

Lieldienu kafejas galdu klāj kā parasti, ar kādu izstrādātu vai krāsainu galda segu, ar piemērotām mazām kafejas servjetēm. Galdu dekorē ar zilām vizbulītēm vai sniegpulkstenītēm, kuras glīti sakārto zemās vāzēs.

Lieldienu vakariņu galdu klāj ar gaišu galda segu un piemērotiem traukiem. Servjetes ņem baltas un galdu dekorē ar ziediem un zaļumiem, un krāsotām olām.

Ko likt galdā?

Lieldienas iekrīt laikā, kad nav sevišķi lielas izvēles ēdienu gatavošanas produktos, bet pilnīgi pietiek ar tradicionālo šķiņķi un dažādiem piena produktu un miltu izstrādājumiem. Piemēram, no krieviem mums ieviesušās “paschas”.

Svētku galdam piemēroti tādi ēdieni kā buljons, buljona kūka, pupiņu zupa, olu tornis, zaļumu olas, siļķe, pikantie rullīši, dažādas pashas (vārītā, vienkāršā, šokolādes, nevārītā, rozā), Lieldienu maize, ķiršu torte, Lieldienu cepumi, mandeļu kūkas, šprickūkas, vējakūkas un citi gardumi.

Padoms!

Formai ir nozīme

Foto: SHUTTERSTOCK

Izvēlētajā pashas formā – veikalā var nopirkt īpašu pashas formu, taču var izlīdzēties ar, piemēram, jaunu plastmasas vai māla puķpodu, kam apakšā ir caurums, – ieklāj marli, var izmantot arī pārtikas plēvi, ko sadursta ar dakšiņu, un liek biezpiena masu. Virsmu pārklāj ar marli un noslogo, uzliekot šķīvīti, kas nosedz vir­smu, uz tā uzliek slogu. Pashu vienu nakti notur ledusskapī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.