Foto: Africa Studio/SHUTTERSTOCK

Tradicionālie Lieldienu ēdieni kopš senseniem laikiem, kas cieņā arī mūsdienās 0

Agrāk pavasaris nebija tas bagātākais gadalaiks, jo pagrabi un pieliekamie jau patukšoti un ēdienu gatavošanai nebija sevišķi lielas produktu izvēles.

“Nodzīti mati, runā saraustīti” – Slaidiņš par to, kas šobrīd notiek ar “Azov” sagūstītajiem kareivjiem
Cerības uz Ukrainas bēgļiem arī nav īstenojušās! Nodoklis samazinās, bet problēmas ar viesstrādniekiem tikai aug
“Sadales Tīkls” nespēs šobrīd uzņemt sistēmā visu saules paneļu saražoto elektrību
Lasīt citas ziņas

Tradicionālie ēdieni

Lieldienā pilnīgi pietiek ar olām un tradicionālo šķiņķi, dažādiem piena produktu un miltu izstrādājumiem. Galdā lika pupas un zirņus. Taisīja pitas, kur vārīti kartupeļi samīcīti kopā ar zirņim un pupām. Lai ēdiens sātīgāks, izmantoja grauzdētas kaņepes un tauciņus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Maizīti cepa kā apaļu plāceni, kas ir saules simbols. Lieldienā un citos saulgriežu svētkos galvenais dzēriens bija alus. Par to vajadzēja gādāt jau iepriekš.

Kaucmindietes (pagājušā gadsimta 30. gados) atzina, ka svētku galdā piemēroti tādi ēdieni kā buljons, buljona kūka, pupiņu zupa, olu tornis, zaļumu olas, siļķe, pikantie rullīši, dažādas pashas (vārītā, vienkāršā, šokolādes, rozā), Lieldienu maize, ķiršu torte, Lieldienu cepumi, mandeļu kūkas, šprickūkas, vēja kūkas un citi gardumi.

Saldā biezpiena masa

Par pashas nosaukumu varam pateikties ebrejiem. Šo biezpiena masu var saukt arī Lieldienas, jo vārds pasch (no ivrita vārda pesach) nozīmē Lieldienu svētkus. Lieldienu vārds daudzās valodās cēlies no ivrita pasch. Šos svētkus svin nisānā – senebreju reliģiskā gada pirmajā mēnesī.

Pasha ir salda biezpiena masa, kurai pēc sirds patikas pievieno dažnedažādus kārumus: riekstus, šokolādi, augļus, marmelādi, rozīnes. Pashu var vārīt (ilgāk glabājas) vai gatavot svaigā veidā (tad jānotiesā ātrāk).

Krievijā un citur pasaulē no paaudzes paaudzē tiek izmantoti pashas trauki – tajos gatavo tikai pashu. Šiem īpašajiem traukiem ir apaļa, piramīdas vai zvana forma un iegrebts pareizticīgo krusts un burti XB, kas tulkojumā nozīmē – Jēzus augšāmcēlies.

Pashas trauka vietā var izmantot puķu podu ar caurumu. Tā iegūs gan zvana formu, gan liekais šķidrums notecēs pa caurumu.

Siera kūkas saldo biezpiena masu pazina jau Senajā Grieķijā. Tas bija grieķu atlētu cienasts olimpisko spēļu laikā (varētu pat teikt – sava veida dopings) jau 776. gadā pirms Kristus dzimšanas.

Īsts pashas kults ir Krievijā – Lieldienas ir gavēņa laika beigas, kam seko kārtīga izēšanās. Pasha ir ļoti trekna un barojoša.

Pasha

Foto: Elena Trukhina/SHUTTERSTOCK

• 1 kg biezpiena

• 200 g sviesta

• 200g cukura

• 200 g saldā krējuma

• 200 g rozīņu

• 5 olas

• divas saujas mandeļu

• viena citrona miziņa

• puspaciņa (15 g) vaniļas cukura

Mīkstu sviestu saputo ar daļu cukura un vaniļas cukura. Pievieno caur sietu izberztus svaigu olu dzeltenumus. Arī biezpienu izberž caur sietu. Pievieno sasmalcinātas mandeles un karstā ūdenī noplaucētas rozīnes. Kam patīk ļoti salds, var pielikt sacukurotos augļu gabaliņus un ogas.

Saldo krējumu saputo ar pārpalikušo cukuru un vaniļas cukuru stingrās putās. Uzmanīgi iecilā biezpiena masā.

Pashas formu izklāj ar pārtikas plēvi un pieblietējot iepilda biezpiena masu. Pa nakti notur vēsā vietā.

Rotā ar dažādiem augļiem (zemenēm, kumkvatiem, kas atgādina mazas oranžas oliņas), marmelādes gabaliņiem, M&M konfektītēm, piparmētras lapiņām.

 

Vārītā pasha

Foto: Irina Meliukh/SHUTTERSTOCK

• 1,5 kg biezpiena

• 200 g sviesta

• 200 g cukura

• 200 g saldā krējuma

• 300 g rozīņu

• 200 g sukāžu

• 2 citroni

• 4 olu dzeltenumi

• vaniļa

Biezpienu izberž caur sietu un sablendē. Katlā izkausē sviestu. Pievieno cukuru un uz vidējas liesmas maisa, līdz tas izkūst. Masai pievieno biezpienu un karsē. Pievieno olas, sukādes un rozīnes. No citroniem norīvē miziņu un izspiež sulu, pieliek karstajai biezpiena masai. Visu nepārtraukti maisa, līdz masa sāk vārīties.

Katlu noceļ no plīts, masu pārlej vēsā bļodā un atdzesē, ik pa brīdim apmaisot. Atdzisušajai masai pievieno ar vaniļu saputotu saldo krējumu. Caurdurī ieklāj samitrinātu marli un ielej biezpiena masu.

Masu liek izraudzītajā traukā, noslogo un noliek vēsumā. Vislabāk vēsumā noturēt diennakti vai vismaz 12 stundas.

Pirms pasniegšanas pashu izgāž uz šķīvja (to var izrotāt ar ēdamiem ziediem), noņem marli. Tas nekas, ja pasha izjūk, – to apēdīs arī no bļodas ar lielām karotēm.

PADOMI

Foto: Andrewgorbi/SHUTTERSTOCK

• Biezpienam jābūt treknam. Vājpiena biezpienā ir vairāk šķidruma, un pasha var izjukt.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Lai biezpiens būtu sausāks, tas pāris stundu jāpatur zem sloga.

• Pasha jāgatavo laikus, lai liekais šķidrums notecētu un biezpiens sevī uzņemtu pievienoto vērtību: sukāžu, ķiršu, riekstu, rozīņu garšu buķeti.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kāpēc dzeltē jaunie gurķīši?
Ātrā pupiņu un frikadeļu zupa
Ābeles apsēdis lapu tinējs. Kā to apkarot?
Grantsceļš, kas neput. Kādus līdzekļus jāizmanto?
“Nodzīti mati, runā saraustīti” – Slaidiņš par to, kas šobrīd notiek ar “Azov” sagūstītajiem kareivjiem
Cerības uz Ukrainas bēgļiem arī nav īstenojušās! Nodoklis samazinās, bet problēmas ar viesstrādniekiem tikai aug
“Sadales Tīkls” nespēs šobrīd uzņemt sistēmā visu saules paneļu saražoto elektrību
Krievijai ir kritušas maskas, tāpēc līdzšinējā agresijas atturēšanas sistēma Baltijā vairs nestrādā, apgalvo Kalniņš
FOTO. Princim Viljamam un Keitai Midltonei “paslīd kāja” un viņi pārkāpj karalisko protokolu. Ko par to domā briti?
Lasīt citas ziņas
Lapu salāti ar ceptu Kamambēras sieru
Sēj garšaugus, laista siltumnīcas, vāc ārstniecības augus. Kas darāms dārzā no 5. līdz 11. jūlijam
Kādas ir “burvju zāles” – rasaskrēsliņa dziedināšanas spējas?
Aiz skapjiem veidojas pelējums. Vai ar ventilācijas atveri sienā vien par maz?
Kā pareizi līmēt tapetes?
Kas jādara, ja Latvijas pensiju grib saņemt ārzemēs?
Britu premjers Boriss Džonsons paziņojis par demisiju
Pieprasa satiksmes ministra Linkaita demisiju
Cerības uz Ukrainas bēgļiem arī nav īstenojušās! Nodoklis samazinās, bet problēmas ar viesstrādniekiem tikai aug
FOTO. Atvadās no mūžībā aizgājušajā basketbola trenera Armanda Krauliņa
FOTO. Princim Viljamam un Keitai Midltonei “paslīd kāja” un viņi pārkāpj karalisko protokolu. Ko par to domā briti?
“Naudas līdzekļi ir, bet tie netiek pareizi izlietoti,” mācītājs Krists Kalniņš par atbalstu ukraiņiem
Latvijas hokejists Kalniņš sadarbībai ar okupantu valsts klubu piekritis, domājot par ģimeni
Putins pelnījis balvu “Gada labākais NATO reklāmas aģents”! Kā karš mudina Eiropu atmosies no “drošības komas”
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Latgalē ir vecmeistari, kas pin plēsto un griezto skalu grozus. Kas tik īpašs ir tiem vecajiem koka groziem?
16:42
Pieprasa satiksmes ministra Linkaita demisiju
16:32
Vairāk nekā pusi Latvijas teritorijas klāj meži, tos caurvij 777 upes, kuras ir garākas par 10 kilometriem. Kopējais upju garums, ieskaitot arī mazākas, ir ap 37 500 kilometru
16:28