Foto: Fotolia

Dalīs “Latvijas gāzi” 13

Pēc 2017. gada 3. aprīļa darbosies dabasgāzes tirdzniecības un sadales uzņēmums un uzņēmums, kam piederēs gāzes pārvades tīkls un kas apsaimniekos Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. “Latvijas Avīzē” jau agrāk stāstījām, ka gāzes pārvades tīklu īpašnieki nedrīkst būt saistīti ar “Latvijas gāzes” akcionāriem. Šīs prasības izpildi varēs nodrošināt pārejas periodā līdz 2018. gadam. A/s “Latvijas gāze” dabasgāzes pārvades uzņēmumu “Conexus Baltic Grid” dibina šā gada 22. decembrī. Šajā uzņēmumā īpašnieki būs “Latvijas gāzes” akcionāri. Vēlākais, nākamā gada pirmajā valdības sēdē valdība lems par valsts naudas ieguldīšanu jaunajā pārvades uzņēmumā. A. Ašeradens vakar kategoriski atteicās komentēt iespējamo lēmumu, paredzot diskusijas un norādot, ka tas būs Baltijas vienoto dabasgāzes tirgu atbalstošs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

R. Āboltiņš uzsver – gāzes tirgus atvēršana ir atšķirīga no elektroenerģijas tirgus atvēršanas. Elektroenerģijas tirgū pirms tā atvēršanas mājsaimniecībām juridiskās personas jau darbojās daudzus gadus. Turklāt elektroenerģija nav produkts, ko var pārvadāt lielā attālumā, bet sašķidrinātā dabasgāze ir.

Patlaban par darbošanos gāzes tirgū ir paziņojusi a/s “Latvijas gāze” un Igaunijas SIA “Enefit”. Salīdzinājumam – Igaunijā darbojoties 16 dabasgāzes pārdevēji. Visticamāk, arī Latvijā to būs vairāk nekā divi. Piedāvājumus dabasgāzes patērētājiem viņi varēs izteikt no 2017. gada 10. februāra. Savukārt gāzes patērētāji pēc 2017. gada 1. maija, kad sāksies gāzes piegādes, varēs piegādātāju mainīt ik mēnesi. Juridiskajām personām būs noteikts pārejas periods, kura laikā jāizvēlas gāzes pārdevējs un jāslēdz ar to līgums. Pārejas periodā gāzi varēs pirkt par iepriekšējā tirgotāja cenu. Savukārt mājsaimniecības varēs nemainīt dabasgāzes pārdevēju un saņemt gāzi no publiskā tirgotāja (līdz 2019. gada 1. janvārim a/s “Latvijas gāze”) par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteikto cenu vai arī izvēlēties jaunu dabasgāzes piegādātāju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.