Vienosies par vienoto tirgu 13

Baltijas valstis kopā ar Somiju patlaban ir vienīgais reģions ES, kur gāzes tirgus nedarbojas pēc brīvā tirgus principiem. Situācija mainīsies 2020. gadā, kad būs uzbūvēts starpsavienojums starp Igauniju un Somiju un 2021. gadā starp Lietuvu un Poliju.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

Šodien Baltijas Ministru padomes premjerministru tikšanās laikā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministri parakstīs deklarāciju par reģionālā gāzes tirgus izveidi, lai nostiprinātu turpmākās reģionālās gāzes tirgus izveidošanas procesu. Vienotais tirgus nozīmē, ka uz valstu robežām nebūs jāveic uzskaite.

“Gāzes tirgus mērķis ir nodrošināt Latvijas patērētājiem konkurētspējīgas cenas salīdzinājumā ar citiem Rietumeiropas patērētājiem un nodrošināt drošas piegādes. Eiropas Komisija uzskata, ka ir jāatsakās no piegāžu saistības ar Krieviju. Šīs ieceres īstenošanai vajag vienu miljardu eiro,” vakar preses konferencē žurnālistiem stāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

CITI ŠOBRĪD LASA

Eiropas Komisija jau agrāk uzsvēra, ka konkurētspējīgas tirgus cenas izveidei vajag trīs dabasgāzes piegādes avotus. Patlaban ir skaidrība par diviem, iespējams, ka trešais varētu būt sašķidrinātās gāzes terminālis. Ar Klaipēdas termināli ir noslēgts līgums līdz 2024. gadam, tomēr jāņem vērā, ka komisija to uzskata par nacionālas, nevis reģionālas nozīmes termināli, tāpēc fondu naudu nepiešķir. Latvijai ir piedāvājums būvēt reģionālo sašķidrinātās gāzes termināli Skultē, kas atrodas tuvu Inčukalna dabasgāzes krātuvei. Nav gan zināms, kas, cik daudz un vai kāds būtu gatavs ieguldīt naudu šā termināļa izveidē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.