Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Publicitātes foto

Griķi izsmalcinātos ēdienos: 4 burvīgas receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Vārīti griķi ar skābo krējumu vai maltas gaļas mērci ir klasika. Kopš piedāvājumā ir zaļie griķi, griķu milti un griķu makaroni, iespējams pagatavot daudzveidīgākas un gardākas maltītes.

KS
Kristīne Stepiņa
Ziņas
Katrs iedzīvotājs saņems uzreiz samazinātu rēķinu jau automātiski – viss, kas jāzina par valsts atbalstu energokrīzē
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Daudzbērnu ģimenes tiešām sliktākā stāvoklī nekā pensionāri?” Soctīklotāji neizpratnē par valsts pabalstiem rēķinu nomaksāšanai
14 stundas
LE
LETA/LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Okupantu pakalpiņi vēlas izjaukt pasākumu, par kuru Gunārs Astra kritis un miris,” Bordānu sadusmo vakcinācijas pretinieki 801
10 stundas
Lasīt citas ziņas

Griķi ir ļoti vērtīgs uztura produkts – tie satur olbaltumvielas, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no kviešu olbaltumvielām. Griķos ir maz cietes, toties augsts nepiesātināto taukskābju saturs, liels daudzums B grupas vitamīnu, tie satur dzelzi vairāk nekā graudaugi.

Arvien populārāki kļūst nekarsētie jeb zaļie griķi, kuriem ir citāds lobīšanas princips. Veikalos nopērkamos brūni grauzdētos griķus loba ar tvaiku, bet zaļos griķus pēc nokulšanas termiski neapstrādā. Izkaltētiem graudiem tikai mehāniski noloba miziņu. Tādējādi iegūst zaļos griķus, ko izmanto pārtikas produktu ražošanā.

Vistas buljonzupa ar griķu makaroniem

CITI ŠOBRĪD LASA
Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• 1 l vistas gaļas buljona

• 150 g vistas šķiņķu

• 400 g kokospiena

• 100 g griķu makaronu

• 100 g siera Grande Duro

• 150 g dzelteno burkānu

• 100 g spinātu

• 40 g šalotes sīpolu

• 20 g kinzas

• puscitrons

• 40 g olīveļļas

• 40 g taizemiešu pastas Tom Yum

• sāls

Recepte:

Šalotes sīpolus sakapā un cep olīveļļā zeltainus. Vistu šķiņķiem novelk ādu, atdala no kaula, sagriež strēmelēs, pievieno sīpoliem. Burkānus nomizo, sagriež salmiņos, pievieno katlā. Visu apcep, pielej vistas buljonu un vāra 10 minūtes. Tad pievieno griķu makaronus, pastu Tom Yum, citrona sulu, sagrieztus spinātus, kokospienu un vāra 5 minūtes.

Pasniedzot zupu, pievieno sakapātu kinzu un strēmelēs sagrieztu sieru.

Griķu miltu un biezpiena plācenīši

Publicitātes foto

Pankūkām:

• 250 g griķu miltu

• 100 g kviešu miltu

• 1 kg biezpiena

• 6 olas

• 300 g cukura

• 5 g vaniļas cukura

• 3 g cepampulvera

• 1 apelsīna un 1 citrona miziņa

• sviests cepšanai

Marmelādei:

• 500 g ābolu

• 500 g bumbieru

• 2 apelsīni

• 200 g brūnā cukura

Pagatavošana:

Ābolus un bumbierus nomizo, sagriež kubiņos, pievieno cukuru, apelsīnu sulu un sautē, kamēr šķidrums iztvaiko.

Liek bļodā biezpienu, pievieno pārējās sastāvdaļas. Veido plācenīšus un cep uz vidējas uguns no abām pusēm brūnus.

Plācenīšus pasniedz ar marmelādi un putukrējumu (var ēst arī ar skābo krējumu).

Zaļo griķu risoto

Publicitātes foto

Risoto:

• 300 g zaļo griķu

• 150 g austersēņu

• 100 g šampinjonu

• 10 saulē kaltētu tomātu

• 200 g krēmsiera

• siers Sole Grosso

• 1 l vistas buljona

• 100 g šalotes sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 50 g olīveļļas

• puscitrons

• 30 g pētersīļu

• sāls, pipari

Ziedkāpostu drupačām:

• 250 g ziedkāposta

• 50 g sviesta

• 30 g olīveļļas

• 100 g panko rīvmaizes

• apelsīnu pipari

• sāls

Marinētai vistas gaļai:

• 500 g atkaulotu vistas šķiņķu

• 100 g žāvētu aprikožu

• 70 g sojas mērces

• 50 g saldās čili mērces

• 2 ēdamkarotes medus

• 1 apelsīna sula

• 70 g olīveļļas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavo marinādi vistas gaļai – visas marinādes sastāvdaļas sablendē, pārlej vistas šķiņķiem un marinē 2 stundas. Pēc tam gaļu apcep uz pannas, tad krāsnī turpina cept 180 °C 10 minūtes.

Ķiplokus un sīpolus sagriež mazos kubiņos, liek katlā un cep zeltainus. Pieliek sagrieztas sēnes un apcep, tad pieber griķus, pakāpeniski pielej buljonu un vāra, līdz griķi gatavi. Pievieno sāli, piparus, citrona sulu, iemaisa krēmsieru un pētersīļus. Dekorēšanai uzliek siera Sole Grosso strēmeles.

Ziedkāpostus sarīvē uz rupjas rīves, apcep olīveļļā brūnus, pievieno sviestu, rīvmaizi un garšvielas.

Lapu salāti ar kūpināto sieru

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• lapu salāti

• ķirštomāti

• Jaunpils kūpinātais siers Guni

• dažas salami šķēlītes

• diedzēti griķi

• pūdercukurs

• sāls, pipari

Tomātu–mango marmelādei:

• 600 g tomātu

• 1 mango

• 100 g brūnā cukura

• ¼ čili

• 50 g gaišā balzametiķa

• 100 g šalotes sīpolu

• 1 apelsīns

• 40 g olīveļļas

• sāls

Bazilika mērcei:

• 100 g bazilika

• 100 g olīveļļas

• 1 tējkarote graudu sinepju

• 50 g sarīvēta Smiltenes siera

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Šalotes sīpolus sagriež kubiņos un cep olīveļļā zeltainus. Pievieno kubiņos sagrieztu mango un sautē 5 minūtes. Tomātiem novelk miziņu, atdala mīkstumu, stingro daļu sagriež kubiņos, pievieno katlā, visu sautē vēl 2 minūtes. Pievieno brūno cukuru, čili, apelsīna mizu un sulu, gaišo balzametiķi un sautē, līdz šķidrums iztvaikojis.

Lai pagatavotu bazilika mērci, visas sastāvdaļas sablendē.

Salami plāni sagriež un apcep olīveļļā, nosusina uz papīra dvieļa un sakapā ar nazi.

Ķirštomātus pārgriež uz pusēm, liek uz plāts, uzkaisa sāli, piparus, pūdercukuru un cep 120 °C 40 minūtes.

SAISTĪTIE RAKSTI

Uz šķīvja liek salātu lapas, kubiņos sagrieztu kūpināto sieru Guni, tomātu marmelādi, tomātus, uzlej mērci, uzkaisa salami drupačas un diedzētus griķus.

 

  • Raksts tapis sadarbībā ar biedrību “Siera klubs”.
  • Ēdienu gatavojis restorāna “Vēl vairāk saules” šefpavārs Tomass Godiņš.
  • Izmantoti z/s Liepkalns zaļie griķi, diedzēti griķi, griķu milti un griķu makaroni.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums?
12 stundas
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
7 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
1 diena
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
1 diena
KS
Kristīne Stepiņa
Ziņas
Katrs iedzīvotājs saņems uzreiz samazinātu rēķinu jau automātiski – viss, kas jāzina par valsts atbalstu energokrīzē
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Daudzbērnu ģimenes tiešām sliktākā stāvoklī nekā pensionāri?” Soctīklotāji neizpratnē par valsts pabalstiem rēķinu nomaksāšanai
14 stundas
LE
LETA/LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Okupantu pakalpiņi vēlas izjaukt pasākumu, par kuru Gunārs Astra kritis un miris,” Bordānu sadusmo vakcinācijas pretinieki 801
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Uz Liepājas šosejas avarējis satiksmes autobuss; ir cietušie 5
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Stiliste Žanna Dubska par vīriešiem, kas uzsāk attiecības ar jaunākām sievietēm: “Viņi paši novecos un būs viņām par vecu!” 24
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 32
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
2 dienas
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 81
3 dienas
Pannā gatavoti siera plācenīši
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 10
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatības karte: trijos Pierīgas novados situācija ir nopietna 13
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ārkārtas situācijas dēļ aptur tipogrāfijas darbību: kavēsies laikrakstu nonākšana pie lasītājiem 3
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Uz Liepājas šosejas avarējis satiksmes autobuss; ir cietušie 5
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kurzemē plosās sniega vētra: vēja ātrums vietām sasniedzis 33 m/s, stipri apgrūtināta braukšana 4
5 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Katrā lomā ir daļa no manis.” Saruna ar Dailes teātra aktrisi Kristīni Nevarausku
5 stundas
LE
LETA/LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Okupantu pakalpiņi vēlas izjaukt pasākumu, par kuru Gunārs Astra kritis un miris,” Bordānu sadusmo vakcinācijas pretinieki 801
10 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Māris Antonevičs: “Progresīvo” idejas Rīgā atgādina laiku, kad visus ar varu mēģināja sadzīt kolhozā
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Diennaktī atklājot 4885 Covid-19 gadījumus, saslimstības rādītājs pieaudzis līdz 1895,1
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Neparasts atradums: Liepājas pusē jūras krastā atrod pudeli ar vēstījumu. Meklē vēstījuma autorus 11
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Būs policija, mēs brīdināsim,” veikalu tīkla vadītājs atklāj, kā pārbaudīs sejas maskas pie lielveikaliem 118
1 diena
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
Latvijā ir vairāk nekā 191 tūkstotis bezīpašnieka ēku. Kā īpašumā tās varētu pāriet? 62
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Stiliste Žanna Dubska par vīriešiem, kas uzsāk attiecības ar jaunākām sievietēm: “Viņi paši novecos un būs viņām par vecu!” 24
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kompensēs OIK, elektrības sadales tarifu, būs mēneša pabalsts par katru bērnu!” Eglītis atklāj, kā valdība palīdzēs iedzīvotājiem cīņā ar inflāciju 136
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kur vēl nervozāku situāciju kā pašlaik!” Kreituse par to, ka visi klusē par valdības dēļ stresā iedzītiem iedzīvotājiem 119
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Padoties netaisos!” Gundars Kalve – vīrs, kurš ar traktoru gāza no postamenta un nogremdēja Daugavā Otrā pasaules kara lielgabalu 612
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Valdība atgādina amatieru ugunsdzēsēju brigādi – nezina, kā dzēst, atbrauc par vēlu un beigās visu sabojā līdz pamatiem,” Jenzis prasa skaidrību 45
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pastāv bažas, ka princis Čārlzs vairs nekad nesatiks savus mazbērnus – Ārčiju un Lilibetu, prinča Harija un Meganas bērnus
1 diena
AK
Armands Kalniņš
Ziņas
Pavasaris ziemā. Armands Kalniņš vērtē iestudējumu „Pavasaris” Dailes teātrī
22:47
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatības karte: trijos Pierīgas novados situācija ir nopietna 13
22:13
RO
Regīna Olševska
Veselam
Āda zvīņaina un niez: tā iemesls var būt ne tikai dermatoloģiskas, bet arī citas saslimšanas
22:01