Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Latvijas zaļie griķi iegūst pirmo starptautisko balvu
Publicitātes foto

Griķi izsmalcinātos ēdienos: 4 burvīgas receptes 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

“Sadales Tīkls” nespēs šobrīd uzņemt sistēmā visu saules paneļu saražoto elektrību
Krievijai ir kritušas maskas, tāpēc līdzšinējā agresijas atturēšanas sistēma Baltijā vairs nestrādā, apgalvo Kalniņš
“Visgrūtāk būs tiem, kuriem jādomā, kā samaksāt par savu vienīgo īpašumu.” Deputāte par skaudro realitāti
Lasīt citas ziņas

Vārīti griķi ar skābo krējumu vai maltas gaļas mērci ir klasika. Kopš piedāvājumā ir zaļie griķi, griķu milti un griķu makaroni, iespējams pagatavot daudzveidīgākas un gardākas maltītes.

Griķi ir ļoti vērtīgs uztura produkts – tie satur olbaltumvielas, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no kviešu olbaltumvielām. Griķos ir maz cietes, toties augsts nepiesātināto taukskābju saturs, liels daudzums B grupas vitamīnu, tie satur dzelzi vairāk nekā graudaugi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arvien populārāki kļūst nekarsētie jeb zaļie griķi, kuriem ir citāds lobīšanas princips. Veikalos nopērkamos brūni grauzdētos griķus loba ar tvaiku, bet zaļos griķus pēc nokulšanas termiski neapstrādā. Izkaltētiem graudiem tikai mehāniski noloba miziņu. Tādējādi iegūst zaļos griķus, ko izmanto pārtikas produktu ražošanā.

Vistas buljonzupa ar griķu makaroniem

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• 1 l vistas gaļas buljona

• 150 g vistas šķiņķu

• 400 g kokospiena

• 100 g griķu makaronu

• 100 g siera Grande Duro

• 150 g dzelteno burkānu

• 100 g spinātu

• 40 g šalotes sīpolu

• 20 g kinzas

• puscitrons

• 40 g olīveļļas

• 40 g taizemiešu pastas Tom Yum

• sāls

Recepte:

Šalotes sīpolus sakapā un cep olīveļļā zeltainus. Vistu šķiņķiem novelk ādu, atdala no kaula, sagriež strēmelēs, pievieno sīpoliem. Burkānus nomizo, sagriež salmiņos, pievieno katlā. Visu apcep, pielej vistas buljonu un vāra 10 minūtes. Tad pievieno griķu makaronus, pastu Tom Yum, citrona sulu, sagrieztus spinātus, kokospienu un vāra 5 minūtes.

Pasniedzot zupu, pievieno sakapātu kinzu un strēmelēs sagrieztu sieru.

Griķu miltu un biezpiena plācenīši

Publicitātes foto

Pankūkām:

• 250 g griķu miltu

• 100 g kviešu miltu

• 1 kg biezpiena

• 6 olas

• 300 g cukura

• 5 g vaniļas cukura

• 3 g cepampulvera

• 1 apelsīna un 1 citrona miziņa

• sviests cepšanai

Marmelādei:

• 500 g ābolu

• 500 g bumbieru

• 2 apelsīni

• 200 g brūnā cukura

Pagatavošana:

Ābolus un bumbierus nomizo, sagriež kubiņos, pievieno cukuru, apelsīnu sulu un sautē, kamēr šķidrums iztvaiko.

Liek bļodā biezpienu, pievieno pārējās sastāvdaļas. Veido plācenīšus un cep uz vidējas uguns no abām pusēm brūnus.

Plācenīšus pasniedz ar marmelādi un putukrējumu (var ēst arī ar skābo krējumu).

Zaļo griķu risoto

Publicitātes foto

Risoto:

• 300 g zaļo griķu

• 150 g austersēņu

• 100 g šampinjonu

• 10 saulē kaltētu tomātu

• 200 g krēmsiera

• siers Sole Grosso

• 1 l vistas buljona

• 100 g šalotes sīpolu

• 3 ķiploka daiviņas

• 50 g olīveļļas

• puscitrons

• 30 g pētersīļu

• sāls, pipari

Ziedkāpostu drupačām:

• 250 g ziedkāposta

• 50 g sviesta

• 30 g olīveļļas

• 100 g panko rīvmaizes

• apelsīnu pipari

• sāls

Marinētai vistas gaļai:

• 500 g atkaulotu vistas šķiņķu

• 100 g žāvētu aprikožu

• 70 g sojas mērces

• 50 g saldās čili mērces

• 2 ēdamkarotes medus

• 1 apelsīna sula

• 70 g olīveļļas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavo marinādi vistas gaļai – visas marinādes sastāvdaļas sablendē, pārlej vistas šķiņķiem un marinē 2 stundas. Pēc tam gaļu apcep uz pannas, tad krāsnī turpina cept 180 °C 10 minūtes.

Ķiplokus un sīpolus sagriež mazos kubiņos, liek katlā un cep zeltainus. Pieliek sagrieztas sēnes un apcep, tad pieber griķus, pakāpeniski pielej buljonu un vāra, līdz griķi gatavi. Pievieno sāli, piparus, citrona sulu, iemaisa krēmsieru un pētersīļus. Dekorēšanai uzliek siera Sole Grosso strēmeles.

Ziedkāpostus sarīvē uz rupjas rīves, apcep olīveļļā brūnus, pievieno sviestu, rīvmaizi un garšvielas.

Lapu salāti ar kūpināto sieru

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

• lapu salāti

• ķirštomāti

• Jaunpils kūpinātais siers Guni

• dažas salami šķēlītes

• diedzēti griķi

• pūdercukurs

• sāls, pipari

Tomātu–mango marmelādei:

• 600 g tomātu

• 1 mango

• 100 g brūnā cukura

• ¼ čili

• 50 g gaišā balzametiķa

• 100 g šalotes sīpolu

• 1 apelsīns

• 40 g olīveļļas

• sāls

Bazilika mērcei:

• 100 g bazilika

• 100 g olīveļļas

• 1 tējkarote graudu sinepju

• 50 g sarīvēta Smiltenes siera

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Šalotes sīpolus sagriež kubiņos un cep olīveļļā zeltainus. Pievieno kubiņos sagrieztu mango un sautē 5 minūtes. Tomātiem novelk miziņu, atdala mīkstumu, stingro daļu sagriež kubiņos, pievieno katlā, visu sautē vēl 2 minūtes. Pievieno brūno cukuru, čili, apelsīna mizu un sulu, gaišo balzametiķi un sautē, līdz šķidrums iztvaikojis.

Lai pagatavotu bazilika mērci, visas sastāvdaļas sablendē.

Salami plāni sagriež un apcep olīveļļā, nosusina uz papīra dvieļa un sakapā ar nazi.

Ķirštomātus pārgriež uz pusēm, liek uz plāts, uzkaisa sāli, piparus, pūdercukuru un cep 120 °C 40 minūtes.

Uz šķīvja liek salātu lapas, kubiņos sagrieztu kūpināto sieru Guni, tomātu marmelādi, tomātus, uzlej mērci, uzkaisa salami drupačas un diedzētus griķus.

SAISTĪTIE RAKSTI

 

  • Raksts tapis sadarbībā ar biedrību “Siera klubs”.
  • Ēdienu gatavojis restorāna “Vēl vairāk saules” šefpavārs Tomass Godiņš.
  • Izmantoti z/s Liepkalns zaļie griķi, diedzēti griķi, griķu milti un griķu makaroni.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kāpēc dzeltē jaunie gurķīši?
Ātrā pupiņu un frikadeļu zupa
Ābeles apsēdis lapu tinējs. Kā to apkarot?
Grantsceļš, kas neput. Kādus līdzekļus jāizmanto?
“Sadales Tīkls” nespēs šobrīd uzņemt sistēmā visu saules paneļu saražoto elektrību
Krievijai ir kritušas maskas, tāpēc līdzšinējā agresijas atturēšanas sistēma Baltijā vairs nestrādā, apgalvo Kalniņš
“Visgrūtāk būs tiem, kuriem jādomā, kā samaksāt par savu vienīgo īpašumu.” Deputāte par skaudro realitāti
Skatītājs jautā: vai neizskatās tā, ka jau ir sācies Trešais pasaules karš?
Aktīvāk ķer latviski nerunājošus pedagogus un īpašu uzmanību pievērš bērnudārziem 9
Lasīt citas ziņas
Lapu salāti ar ceptu Kamambēras sieru
Sēj garšaugus, laista siltumnīcas, vāc ārstniecības augus. Kas darāms dārzā no 5. līdz 11. jūlijam
Kādas ir “burvju zāles” – rasaskrēsliņa dziedināšanas spējas?
Aiz skapjiem veidojas pelējums. Vai ar ventilācijas atveri sienā vien par maz?
Kā pareizi līmēt tapetes?
Kas jādara, ja Latvijas pensiju grib saņemt ārzemēs?
Cerības uz Ukrainas bēgļiem arī nav īstenojušās! Nodoklis samazinās, bet problēmas ar viesstrādniekiem tikai aug
“Naudas līdzekļi ir, bet tie netiek pareizi izlietoti,” mācītājs Krists Kalniņš par atbalstu ukraiņiem
VIDEO. Izveicīgs policists izglābj no Salu tilta Daugavā ielēkušu vīrieti
Putins pelnījis balvu “Gada labākais NATO reklāmas aģents”! Kā karš mudina Eiropu atmosies no “drošības komas”
FOTO. Princim Viljamam un Keitai Midltonei “paslīd kāja” un viņi pārkāpj karalisko protokolu. Ko par to domā briti?
“Uzskatu, kas tas īstenībā ir dienesta noziegums!”- Ciekurs un Treija par katastrofālo vakcīnu pārpalikumu
Miljardieris Īlons Masks kļuvis par dvīņu tēvu: bērnus pasaulē laidusi viņa uzņēmuma darbiniece
Zanders: Kāds par nākamās Saeimas jaunpienācējiem teiks “beidzot”, kāds – “šausmas”!
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Tas nebija gluži racionāls aprēķins, drīzāk dvēseles sauciens! Kā Ainārs varonīgi glābj garāko kroga ēku Latvijā
12:51
Putins pelnījis balvu “Gada labākais NATO reklāmas aģents”! Kā karš mudina Eiropu atmosies no “drošības komas”
12:47
Nedēļas nogalē mūzikas baudītāji pulcēsies Liepājā
12:43