Šī satikšanās ar pretinieka bruņumašīnām nebija bīstama, jo tobrīd tās tika uzskatītas par iznīcinātām.
Šī satikšanās ar pretinieka bruņumašīnām nebija bīstama, jo tobrīd tās tika uzskatītas par iznīcinātām.
Foto – Atis Klimovičs

  7

Laiks secinājumiem

Ir pienācis vakars, vienība var doties pēc vakariņām, kurās šoreiz siltais ēdiens. Jautāju Alvim, vai guvis gandarījumu par aizvadīto dienu. “Tā tas ir, darbojāmies labi kā vienība un pieļāvām tikai pavisam nelielas kļūdas,” saka leitnants. Arī novērotājs, kas visu laiku atradies līdzi vienībai, neslēpa gandarījumu par vienības darbu: “Vada līmenī tas bija ļoti labs darbs. Parasti bļauj un nekas nenotiek, bet te – saskatās, un viss notiek. Nodaļas komandieri veica labu plānošanu.” Otrs novērotājs apstiprināja teikto, uzsverot, ka viss noticis pietiekami organizēti, zemessargi darbojušies ar lielu entuziasmu. “Prieks redzēt, ka ir tik daudz cilvēku mācībās, turklāt – darbadienās nedēļas vidū.”

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 100
Lasīt citas ziņas

Sarunā ar Alvi nelietojam tādu vārdu kā “patriotisms”, taču ir skaidrs, ka tas ir galvenais satvars deviņpadsmit un vairāk nekā piecdesmit gadus veco zemessargu gatavībai piedalīties mācībās. “Iemesli jau ir dažādi, taču galvenā motivācija ir vienāda. Ja reiz cilvēks ir šeit, tad iemesls ir gana nopietns,” saka Alvis. Uz jautājumu par mājas vietu, viņš smaidot norāda, ka turp iespējams aizkļūt, no Rīgas braucot pa Brīvības ielu 145 kilometrus līdz Grundzālei, kas atrodas aiz Smiltenes. Par noslogotību sūdzēties nenākas, jo Alvis Rīgā studē datorsistēmas maģistrantūrā un arī strādā. Var noprast, ka ar dienestu Zemessardzē viņš ir apmierināts, arī ar leitnanta pakāpi, kas viņam piešķirta pēc vada komandieru kursa pabeigšanas ar prezidenta rīkojumu. Tas gan nenozīmē, ka savus studiju biedrus viņš censtos pierunāt stāties Zemessardzē. Šāds lēmums nav spiesta lieta, tas ir nopietns, tādēļ individuāli izlemjams jautājums.

Militārās mācības “Siil 2018” 

CITI ŠOBRĪD LASA

Mācības “Siil 2018” (“Ezis 2018”) norisinājās 2. – 14. maijā vairākos Igaunijas rajonos.

Tās bija lielākās militārās mācības kopš Igaunijas neatkarības atjaunošanas. Piedalījās vairāk nekā 13 000 karavīru no 15 ārvalstīm, tajā skaitā no Latvijas.

Militāro mācību “Siil” “krusttēvs” ir ezis Konnats, kurš 2015. gadā nonāca Tallinas zooloģiskajā dārzā pēc tam, kad viņu bija smagi sakropļojis kāds plēsējs. Gādību par ezi uzņēmās Igaunijas Aizsardzības spēki un līdzekļus viņa ārstēšanai un barošanai ziedoja gan Igaunijas karavīri, gan valsts iedzīvotāji, tomēr eža ievainojumi bija ļoti smagi un viņš nomira, ziņo LETA/BNS.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.