Darījums. Valstij uzdāvina pļavu 17

Ozolniekos mītošā 83 gadus vecā Inta Granta Latvijas valstij uzdāvinājusi Antonijas pļavu Lielupes palienē pie Jelgavas. Zemesgabals ir vienu hektāru liels, un tajā konstatēti īpaši aizsargājami palieņu zālāji un mēreni mitras pļavas. Savulaik Intas Grantas tēvs šo zemes gabalu nopircis ganībām un siena pļaušanai. Tagad Inta Granta govis vairs netur, bet nopļaut zāli kļūst arvien grūtāk. Lielupes palienes pļavu dabas aizsardzības plāns paredz regulāru apsaimniekošanu, teritoriju noganot vai nopļaujot, tāpēc sirmā kundze meklējusi iespēju pļavu uzdāvināt pagastam.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav 285
Lasīt citas ziņas

Šis ir pirmais gadījums, kad valsts saņem dāvinājumā zemi aizsargājamā dabas teritorijā. I. Granta atzīst, ka tagad viņu vada labi padarīta darba sajūta un gandarījums. Turpmākās rūpes par Antonijas pļavu uzņēmusies Dabas aizsardzības pārvalde. Pļava atrodas līdzās Kuģenieku pļavai, kas jau ir valsts īpašumā. Šajās pļavās ir ne tikai labvēlīgi dzīves apstākļi griezēm un ķikutiem, bet palieņu pļavām ir būtiska nozīme ūdens režīma regulēšanā upēs. Uzsūcot palu ūdeņus, šīs pļavas palīdz novērst plūdus Lielupes lejtecē. Līdz ar to ir svarīgi palieņu pļavas saglabāt dabiskas un neapbūvētas.

Līdz šim valsts dāvinājumā no iedzīvotājiem ir saņēmusi vairākus zemes gabalus pie valsts robežas izmantošanai valsts aizsardzības vajadzībām, kā arī bīstamo atkritumu glabātuvi no uzņēmuma “Olainfarm”. Pirms vairāk nekā gada vēlmi uzdāvināt valstij Latvijas augstāko kalnu izteikusi arī Gaiziņa īpašniece. Arī pašreizējie Latvijas pirmā ārlietu ministra Meierovica dzimtas mājas īpašnieki apsver iespēju to atdot valstij, jo nespēj segt ēkas rekonstrukcijas izmaksas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.