Piesardzīgi finansēs 10

Lielāko izdevniecību finanšu dati apstiprina trauslo situāciju nozarē. Daļai apgrozījums ir sarucis, dažām bijuši pat zaudējumi, turklāt grāmatniecības nozarē peļņa parasti ir neliela. Tomēr kopumā uzņēmumiem piešķirtā riska klase liecina, ka uzņēmumi ir finansiāli stabili. Vienīgi jāatzīmē viens no “Jumavas” grupas uzņēmumiem – SIA “Jumava”, kam piešķirta devītā riska klase, kas norāda uz maksātspējas problēmām, liecina informācija “crediweb.lv”.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Lielākais apgrozījuma pieaugums starp TOP 10 izdevniecībām pērn bijis Jāņa Rozes apgādam, turklāt uzņēmums pēdējos četrus gadus darbojas ar stabilu peļņu. Apgāda izpilddirektore teic, ka apgrozījuma pieaugumu nodrošināja gan tas, ka uzņēmums neatkāpās no ierastās prakses rūpīgi izvērtēt katru nosaukumu, ko iekļaut savā portfelī, un vairāki jaunie projekti bija gana veiksmīgi, gan arī ar zīmola simtgadi saistītie pasākumi – diezgan plašā publicitāte presē un raidošajos medijos, kā arī īpašais šai gadadienai veltītais izdevums “Pasakas par mīlestību”.

Nozares neapšaubāmais līderis – apgāds “Zvaigzne ABC” – 2014. gadā saglabāja apgrozījumu – gandrīz 13 miljonus eiro, kā arī palielināja peļņas apmēru līdz 621,2 tūkstošiem eiro. Uzņēmuma gada pārskatā valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka norāda, ka peļņas pamatā ir iepriekšējo gadu ieguldījumi. Arī pērn apgāds daudz enerģijas veltīja elektroniskajiem mācību materiāliem un literārajiem darbiem. Izdoto darbu popularizēšanai uzņēmums ir izveidojis arī vairākas bezmaksas lietotnes, piemēram, “Google Play” ir atrodamas piecas apgāda lietotnes. Vērtējot nākotnes iespējas, pārskatā tiek norādīts, ka uzņēmums turpinās darbu jau tradicionālās sfērās, kā arī veltīs vairāk spēku digitālajiem risinājumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai arī “Lielvārds” palielinājis apgrozījumu par 6%, sasniedzot 1,3 miljonus eiro, nedaudz mulsina uzņēmuma zaudējumi – vairāk nekā 100 tūkstoši eiro. Tā rašanās iemesli netika izskaidroti ne uzņēmuma gada pārskata vadības ­ziņojumā, ne arī komunikācijā ar “LA”. Vērtējot apgrozījuma pieaugumu, “Lielvārda” valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts teic, ka 2014. gadā izdevās būtiski palielināt ieņēmumus no mācību satura produktu, pamatā mācību grāmatu, pārdošanas, tomēr izvirzītos mērķus nav izdevies sasniegt mācību līdzekļu un izglītības tehnoloģiju produktu grupās.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.