Ar labu potenciālu 10

Grāmatu izdevēju TOP 10 apgrozījuma slieksnis ir 300 tūkstoši eiro, un par simts tūkstošiem atpaliek gan “Dienas grāmata” ar 200 tūkstošu eiro lielu apgrozījumu, “Avots” (195,7), “Neputns” (187,8), apgāds “Mansards” (180,3) un “Retorika A” (175,7).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
“Zēns stundā uzzīmē krāniņu!” Soctīklotāji neizpratnē par skolotājas rīcību Ogrē un policijas iesaisti
Lasīt citas ziņas

Apgāds “Mansards” ir viens no augošajiem uzņēmumiem nozarē. Runājot par šo un nākamo gadu, apgāda izpilddirektore Aija Rozenšteine teic, ka mērķis ir turpināt attīstīties, lasītājiem piedāvājot plašāku izdevumu klāstu, kā arī meklējot kaut ko jaunu. Piemēram, līdz šim Latvijā nepublicētus, bet pasaulē pazīstamus autorus. Attiecībā uz tirāžām A. Rozenšteine atklāj, ka apgādā kopumā tās ir nemainīgas. Arī “Retorikas A” direktors Aleksejs Žučkovs vērtē, ka apgāda tirāžas ir palikušas iepriekšējā gada līmenī, savukārt, pateicoties jauno mācību līdzekļu izstrādei, uzņēmuma apgrozījums pirmajā pusgadā ir pieaudzis par 12% salīdzinājumā ar tādu pašu periodu 2014. gadā.

“Neputna” gadā izdoto grāmatu skaits uzrāda pretēju tendenci. Izdevniecības galvenā redaktore Laima Slava apgalvo, ka mākslas grāmatu pircēju kļūst vairāk, tomēr tas nenozīmē, ka uzņēmums var atgriezties pie peļņas. “Neputna” izdevumu pašizmaksa ir pārāk dārga, un realizācijas cena vienmēr ir zem pašizmaksas. Tikai pateicoties mākslas procesos ieinteresētu privātpersonu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, izdevniecība var turpināt darbu.

Divi kritušie

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai arī tirgū ienāk arvien jauni grāmatu izdevēji un diezgan daudzi uzņēmumi gan aktīvi strādā līdzšinējā līmenī, gan pat paplašina savu izdevumu klāstu, uz nozari ēnu met situācija, kādā oficiāli nonākuši divi uzņēmumi. Apgādam “Atēna” jūlijā ir pasludināts maksātnespējas process. Apgāda apgrozījums pērn bija vien 40,2 tūkstoši eiro pie gandrīz 200 tūkstošiem eiro zaudējumu. Līdzīga situācija bija arī gadu iepriekš, kad uzņēmuma apgrozījums bija 116,0 tūkstoši eiro, bet zaudējumi – gandrīz 250 tūkstoši eiro. Apgāds “Atēna” savulaik bija stabils TOP 10 uzņēmums, kas 2008. gadā apgrozīja pat pusmiljonu latu.

Jāatzīmē arī apgāds “Valters un Rapa”, kam nesen mainīts nosaukums uz “Apgāds VR”, un š. g. jūnijā uzsākts likvidēšanas process. Uzņēmums pēdējos gados īsti neveica aktīvu saimniecisko darbību, apgrozījumam esot 1,8 tūkstošu eiro apmērā 2014. gadā un 630 eiro 2013. gadā. Jāuzsver, ka šajā gadījumā likvidēta tiek tikai SIA, un tāda paša nosaukuma akciju sabiedrība turpina darboties, saglabājot visiem pazīstamo zīmolu un grāmatu namu.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.