Foto-LETA

Kauns. Rekordsods atmazgātājiem 21

Pēc piecu gadu izmeklēšanas Francijas tiesa ceturtdien “France Offshore” lietā Rietumu bankai pirmajā instancē piespriedusi 80 miljonu eiro sodu. Līdz šim lielāko sodu no Latvijas bankām bija saņēmusi ABLV banka – mazliet virs trim miljoniem eiro – pērn no pašmāju uzrauga FKTK.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Sods bankai neliek izputēt un savilkt jostas, jo noteikts pērnā gada peļņas apmērā. Arī iepriekšējos divos gados tā bijusi virs 70 miljoniem, taču Leonīdam Esterkinam, Arkādijam Suharenko un citiem īpašniekiem tas nozīmētu vienu gadu palikt bez dividendēm, bet bankai piecu gadu liegumu darbībai Francijā. Gan jau vismaz daļu no pērnās peļņas īpašnieki iebāzīs kabatās, jo jau tagad viņi paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs, kas nozīmē, ka vēl pāris gadus apelācijas instancēs iesaistītie tēlos nezinīšus. Tomēr tos 80 miljonus būs spiesti pamazām uzkrāt.

Tiesnesis uzskata par pierādītu naudas atmazgāšanu 203 miljonu apmērā, taču izmeklētāji pārliecināti, ka Rietumu banka laikā no 2008. līdz 2012. gadam kopā ar franču finansistu Nadavu Bensusānu un viņa firmu “France Offshore” pavisam palīdzējusi izvairīties no nodokļu maksāšanas Francijā 850 miljonu eiro apmērā. Pats Bensusāns notiesāts uz diviem gadiem cietumā un ar trim miljoniem sodu. Prokuratūra prasīja piemērot reālu četru gadu cietumsodu arī Rietumu bankas prezidentam Aleksandram Pankovam, tomēr viņš izsprucis ar nosacītu sodu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesas laikā prokurore Ulrika Delonē-Veisa žēlojusies par caurumiem ES regulējumā, kas ļāvuši Rietumu bankai veikt naudas pārskaitījumus ārpus Francijas finanšu regulatoru uzraudzības, jo tas bijis Latvijas regulatora pārziņā. Tas ir pliķis arī toreizējai FKTK Irēnas Krūmanes vadībā.

Atgādināsim, ka Rietumu banka pret ieguldījumiem bankas pamatkapitālā pārdeva nerezidentiem uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienībā. Nu iznācis, ka kopā ar rezidentu uzturēšanās atļaujām nerezidenti nopirkuši arī sodu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.