Foto – Scanpix
Foto – Scanpix
Par to, ka citās Eiropas valstīs daudz stingrāk raugās uz suņu turēšanu, liecina stāsts par šo attēlā redzamo suni. Šovasar Lielbritānijā kādas ģimenes mājās ieradās policija un konfiscēja šo Amerikas Stafordšīras terjeru Milo, jo kaimiņi uzskatīja, ka suns ir bīstams. Suņa saimniece bija sašutusi un sacīja, ka suns ir viņas divgadīgās meitiņas labākais draugs. Pēc pārbaudēm, kurās tika konstatēts, ka šķirne nav aizliegta un suns nav drauds, dzīvnieks tika atdots ģimenei. Taču saimniecei nācās pēc policijas norādījumiem veikt dzīvnieka kastrēšanu un apdrošināšanu un uzstādīt žogu.

Vajag bargus sodus 10

Divi kinologi, kas savus suņu dresūru pakalpojumus piedāvā arī reklāmas sludinājumos, savukārt ir pārliecināti, ka vienīgais, kas uzlabotu situāciju, ir sodu bardzība.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

“Ja cilvēks zinātu, ka tikai par to, ka viņa suns kādu nobiedējis, viņam draud 1000 eiro liels naudas sods, bet par košanu un radītām traumām – vēl lielāks, tad daudzi aizdomātos,” uzskata Valdis Reinbergs ar 21 gada pieredzi policijas darbā, no kura ir pensionējies.

“Naudassodu vietā varētu biežāk piemērot piespiedu darbu sabiedrības labā vai pat cietumsodu. Zinu gadījumu, kad kāds bagāts cilvēks ņirgādamies nomaksāja 200 eiro sodu par to, ka viņa suns skrien pakaļ cilvēkiem un kož, jo uzskata, ka suns dara pareizi,” saka kinologs Igors Inozemcevs, kurš arī uzskata, ka būtu jānosaka, ka visiem vidēja un liela izmēra suņiem būtu jābūt dresētiem. Tam piekrīt arī V. Reinbergs. Tikai kā to panākt? “Mani Francijas paziņas stāsta, ka tur ir noteiktas suņu šķirnes, kuru apmācība ir noteikta kā obligāta. To veic suņu patversmju kinologi par simbolisku samaksu, par kādiem 30 eiro. Ja policija pieķer, ka suns nav apmācīts, ir liels sods,” stāsta V. Reinbergs.

Par visu jāatbild suņa īpašniekam

CITI ŠOBRĪD LASA

No valsts puses Zemkopības ministrija (ZM) ir atbildīga par dzīvnieku aizsardzības, labturības, veselības prasībām, tostarp reģistrāciju.

“Suns ir cilvēka īpašums, un valsts var iejaukties tikai tik tālu, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī cietsirdīgas izturēšanās gadījumos pret dzīvniekiem tos aizsargātu. Problēmas parasti rodas brīdī, kad neaudzināts vai agresīvs suns izskrien ārpus sava īpašnieka norobežotas teritorijas un apdraud cilvēkus un citus dzīvniekus. Tad darbs ir kontrolējošajām iestādēm,” saka ZM Veterinārā un pārtikas departamenta dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone, pēc kuras domām likumdošanā pietiekami skaidri noteikta suņu īpašnieka atbildība un sodi par pārkāpumiem.

Šobrīd tiek gatavoti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā un ir priekšlikumi, kas rosina stingrākas suņu turēšanas prasības, būs diskusijas, vai suņu īpašniekam vajadzēs iziet apmācības suņa turēšanā, ja tiks pierādīts, ka viņš ar savu suni netiek galā. Tā pat tiek prognozēts, ka ievērojami tiks palielināti sodi par suņu turēšanas noteikumu pārkāpšanu.

“Problēmas vērtējamas kontekstā ar sabiedrības izaugsmi un attieksmi pret daudziem jautājumiem, ne tikai pret suņiem. Uz suni nedrīkst skatīties kā uz agresoru – tā īpašniekam jābūt atbildīgam, arī sabiedrībai jābūt atbildīgai un vērīgai, ja tiek pamanītas problēmas,” domā L. Ansone.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.