
Kā griķi ietekmē ķermeni: tu pārsteigumā vien noelsīsies! 0
Nav jābadojas vakaros – pietiek izvēlēties pareizos produktus vakariņām, lai sāta sajūta saglabātos ilgi. Griķi ir lieliska izvēle. Pagatavot pareizas vakariņas ar šo graudaugu ir pavisam vienkārši.
Dietologi ir pārliecināti, ka griķi ir piemēroti vakara ēdienreizei. Ūdenī vārīti griķi (aptuveni 110 kcal uz 100 g) ir sātīgi, bet ne smagi.
Griķi ir bagāti ar augu olbaltumvielām, B grupas vitamīniem, dzelzi, magniju un šķiedrvielām. Īpaši vērtīga ir zaļo griķu putra, kas nav termiski apstrādāta un saglabā maksimāli daudz uzturvielu. Turklāt ieteikts griķu putru papildināt ar olbaltumvielām (piemēram, olām, zivīm vai mājputnu gaļu) un dārzeņiem, kas ir labs šķiedrvielu avots.
Tomēr griķu porcija tievētāju vakariņām nedrīkst pārsniegt 100–150 g gatavās putras. Cilvēkiem ar gastrītu vai tieksmi uz meteorismu porcija jāierobežo vēl vairāk.
Tāpat jāņem vērā, ka griķos ir fitīnskābe, kas var traucēt minerālvielu uzsūkšanos. To var novērst, pirms vārīšanas griķus iemērcot ūdenī.