Foto – Shutterstock

Bīstamais marmors 0


Ekskluzīvas lietas mēdz sagādāt problēmas. Ja vanna, izlietne vai sienu un grīdas flīzes izgatavotas no marmora, tās drīkst tīrīt tikai ar neitrāliem vai sārmainiem līdzekļiem. Marmors ir kaļķakmens! Tāpēc aizliegts tam lietot skābus līdzekļus vai arī labāk iztikt bez marmora. Ja citādi nevar, jāsamierinās ar darbietilpīgu kopšanu ikdienā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Ja nav pārliecības, vai izmantots marmors, uzpiliniet skābes pilienu mazāk redzamā vietā. Ja sāks putot – tātad marmors.

Problēmas var rasties, ja esat iegādājušies dabiskā akmens vannu vai flīzes. Ja grīda izlikta ar šādām flīzēm, poras uzsūks netīrumus no apavu zolēm. Tāpēc jāstaigā tikai basām kājām vai zeķītēs, jo pat no istabas čībām paliks neiztīrāmi plankumi. Labā ziņa ir tā, ka dabiskā akmens izstrādājumus var impregnēt, lai poras neuzsūktu netīrumus. Tas ir samērā dārgs pasākums, toties veicams tikai vienu reizi.

Grūti uzveicamais pelējums

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja vannasistabā ir slikta ventilācija, ar laiku uz griestiem, sienām un flīžu šuvēm parādās melnā pelējuma sēne. To iznīdēs hloru saturoši līdzekļi, ko pārdod saimniecības preču un būvmateriālu veikalos. Parasti tie iepildīti plastmasas pudelēs ar smidzinātāju. Piemēram, pelējumu ļoti labi iznīcina Holandē ražotais līdzeklis Savo.

Pelējuma skartās vietas apsmidzina ar šo līdzekli. Pēc aptuveni 5–6 stundām tas nožūs, plankums kļūs gaišāks, un tad var apstrādāt vēlreiz. Turpina tik ilgi, līdz bojātā vieta kļuvusi tikpat gaiša kā nebojātā daļa.

Jārīkojas uzmanīgi, lai hloru saturošais līdzeklis nenokļūtu uz krāniem un citiem metāla priekšmetiem, jo hlors reaģē ar metālu. No vannasistabas der izņemt dvieļus un citas tekstilijas, jo hlors balina audumu, bet rokās uzvilkt cimdus, aizsargāt muti, degunu un acis. Jātīra tikai ar aukstu ūdeni, lai nerastos hlora tvaiki, kas kaitē plaušām.

Mitrā telpā pelējums var uzrasties atkal, tāpēc jānodrošina ventilācija. Izejot no mājas, vannasistabas durvis ieteicams atstāt vaļā. Tāpat vajag pārbaudīt, vai nav aizsērējušas ventilācijas lūkas restītes, un tās iztīrīt.

Efektīvie melamīna sūkļi

Krāni būs īpaši spoži, ja tos beigās nospodrināsiet ar melamīna sūkli. To var nopirkt profesionālo tīrīšanas līdzekļu veikalos. Melamīna sūkļi ir balti, drupeni, tīrot rada nepatīkamu skaņu. Sūkli samitrina ar tīru ūdeni, izžņaudz, saspiežot starp plauk­stām, un tīra virsmu. Citus tīrīšanas līdzekļus nelieto. Melamīns ir videi draudzīgs materiāls.

Sūklis labi notīra sienas, kas krāsotas ar ūdens emulsijas krāsu. Viegli var likvidēt grūti notīrāmus netīrumus, piemēram, apavu švīkas uz sienām, grīdas flīzēm un linoleja grīdas. Tas viegli noņem ķēpājumus ar pildspalvu, zīmuļiem un flomāsteriem. Pēc lietošanas sūkli izžāvē.

Reklāma
Reklāma

Melamīna sūklīti labāk lauzt pa mazam gabaliņam, ja jānotīra neliels traips vai švīka. Vesels sūklis starp pirkstiem ātri saspiežas, saplok un kļūst nelietojams. Labāk iegādāties tos, kam otru pusi neklāj abrazīvais materiāls, jo tas patiesībā nav vajadzīgs.

Ar laminātu klātas vannasistabas mēbeles (skapīšus, plauktiņus, galdiņu) mazgā ar ūdeni, kam pievienots stikla tīrīšanas līdzeklis, vai tīra ar mitru mikrošķiedras lupatiņu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.