Foto – Shutterstock.com

Matkriti var apturēt 2

Matu izkrišana nav nenovēršama problēma. To iespējams prognozēt jau laikus un sākt lietot finasterīdu (5α–reduktāzes blokatoru) saturošu medikamentu, ko izmanto arī prostatas hiperplāzijas gadījumā, taču, zūdot matiem, vajadzīga daudz mazāka deva. Parasti efekts sāk izpausties pēc 7–8 mēnešiem. Vienīgā nelaime ir tā, ka šo zāļu ietekmē dažiem vīriešiem var mazināties seksuālā aktivitāte. Medikaments jālieto, kamēr vien ir vēlēšanās saglabāt matus, jo citādi tie turpinās izkrist.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Var ņemt talkā arī matu stiprināšanai paredzētos vitamīnu kompleksus, kuri satur daudzus mikroelementus, A, D un B grupas vitamīnus.

Matus iespējams atjaunot, arī pārstādot to saknes no pakauša aizmugures uz plikgalvības skarto vietu. Tos zem mikroskopa sadala un ar mikrodūrieniem ievieto tukšajos laukumos. “Sākumā cilvēks izskatās pēc ezīša, bet, kad mati izaug, tie ne ar ko neatšķiras no citu cilvēku galvas rotas. Diemžēl jārēķinās, ka arī tie ar laiku izkritīs un procedūru nāksies atkārtot,” brīdina profesors Ķīsis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Galvas rotas saglabāšanai var veikt arī mezoterapiju, kad ar tievu adatiņu galvas ādā nepieciešamajās vietās ievada papildu barības vielas vai finasterīdu. Tā ir ilga un sāpīga metode, kas jāatkārto daudzas reizes.

Matu augšanu veicinās arī bioloģiski aktīvu vielu kompleksi, piemēram, placentas ekstrakts, kuru var nopirkt ampulās, vai paša augšanas faktora ievadīšana. Tiek izmantotas arī cilmes šūnu injekcijas un aplikācijas.

Mikrocirkulāciju galvas ādā un matu kolagēna atjaunošanos veicinās lāzerterapija. Pēc procedūru kursa uzlabojas matu folikulu stāvoklis, un tie pārstāj pastiprināti izkrist.

Elektroterapiju jeb darsonvalizāciju veic ar aparatūru, kas pārvada galvanisko strāvu un veicina mikrocirkulāciju galvas ādā, tādējādi nodrošinot matu augšanai labvēlīgākus apstākļus.

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Vīrieša veselības ceļvedis”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.