Kapavietai labu, sakoptu izskatu piešķir tūjas, bukši, pacipreses, dažādu šķirņu kadiķi, saulainā vietā var stādīt arī dekoratīvos krūmus. Savukārt puķu stādījumiem kā segumu racionāli izmantot mulču.
Kapavietai labu, sakoptu izskatu piešķir tūjas, bukši, pacipreses, dažādu šķirņu kadiķi, saulainā vietā var stādīt arī dekoratīvos krūmus. Savukārt puķu stādījumiem kā segumu racionāli izmantot mulču.
Foto – Vivanta Volkova

Piemeklējam atbilstošus augus 0

Galvenais, kas jāņem vērā, – izvēlieties daudzveidīgus un daudzgadīgus augus, kas katrs savā sezonā piešķirs kapavietai labu, sakoptu izskatu un krāsu. Tāpēc jau laikus jāizplāno, kuri augi nodrošinās zaļumu ziemas periodā, kuri piešķirs akcentu pavasarī (labs risinājums ir sīpolpuķes, kas sastādītas pa grupām), bet kuri padarīs kapu krāsainu rudens periodā, kad lapas pārējiem augiem jau nobirušas, bet sniega vēl nav.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

Ēnainām vietām derēs egles, īves, tūjas, bukši, arī pacipreses. Te labi jutīsies mūžzaļie rododendri, papardes, hostas. Var stādīt arī efejas, heihēras, akmeņ­lauzītes, kapmirtes u. c. Turklāt tie labi izskatās ilgu laiku arī bez kopšanas. Sākumā stādot gan vēlams augsni nedaudz ielabot, bet turpmākajā laikā periodiski pamēslot ar speciālo mēslojumu katrai augu grupai. Rododendriem, skujeņiem patiks mulča, lapu kokiem un krūmiem – kūdras substrāts.

Saulainām vietām augu izvēle lielāka. Te var stādīt dekoratīvos lapainos krūmus – bārbeles, klinšrozītes, Japānas spirejas, forsītijas, hortenzijas, fizokarpus. No skujkokiem ļoti izturīgi ir dažādu šķirņu kadiķi. Tiem ir dažādas vainaga formas un skuju krāsas.

Ja vēlas ko netradicionālu

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējos gados kapavietas noformējumu veido ne tikai tā, kā bija ierasts agrāk, – kapu kopiņa, smilts vai grants segums un krūmi vai koki pa perimetru, bet arī izmantojot atšķirīgas formas, faktūras, krāsas laukumus, tos apvienojot vai nodalot, veidojas interesanti un dekoratīvi figurāli zīmējumi. Šim nolūkam visbiežāk izmanto krāsainos segumus – mulču, granti, oļus un dekoratīvus sedzējaugus. Tikai jāņem vērā, ka grants un oļi ir ideāla vieta nezālēm, kas iesējas pašas. Tāpēc izvēlētajā laukumā vispirms jānoņem augsnes virskārta, jāieber šķembu slānis, pēc tam jāieklāj ģeotekstils vai melna plēve, bet pēc tam jāuzber grants. Augus stādot, sagatavotajā segumā izrok bedri un piepilda ar melnzemi. Kā dekorus izmanto sezonālus augus podos vai vāzēs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.