Kapavietai labu, sakoptu izskatu piešķir tūjas, bukši, pacipreses, dažādu šķirņu kadiķi, saulainā vietā var stādīt arī dekoratīvos krūmus. Savukārt puķu stādījumiem kā segumu racionāli izmantot mulču.
Kapavietai labu, sakoptu izskatu piešķir tūjas, bukši, pacipreses, dažādu šķirņu kadiķi, saulainā vietā var stādīt arī dekoratīvos krūmus. Savukārt puķu stādījumiem kā segumu racionāli izmantot mulču.
Foto – Vivanta Volkova

Plānojam kapavietas zonējumu 0

Kapavietu lietderīgi sadalīt vairākās zonās – pastāvīgie stādījumi, vieta sezonāliem augiem un brīva telpa, kur novietot grieztos ziedus vāzēs, augus podā, īpašu dekoru vai soliņu u. tml.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Ja ir maz laika, lai kapavietu koptu bieži, pastāvīgajiem stādījumiem vajadzētu aizņemt aptuveni 70 – 80% no visas platības – tie nodrošinās kapavietai sakoptu izskatu visu gadu. 15% var atvēlēt sezonālajiem stādījumiem, kas piešķirs kapavietai svaigu izskatu katrā atsevišķā sezonā, bet 5 – 10% – grieztajiem ziediem, pušķiem, vainagiem, ar ko kapavietu dekorēt. Sākumā ieteicams izveidot nelielu mērogā zīmētu skici, lai labāk saprastu, kur ko stādīt un cik daudz vietas tas aizņems. Plānojot kapuvietu, jārēķinās, ka augi augot izplešas.

Izvēlamies segumu

Kapavietās, ko nav iespējams apkopt bieži, vislielākās problēmas sagādā sausums vai pārlieku liels mitrums un salnas. Tas visbiežāk sabojā izvēlētos klājienveida augus – rāzes un dekoratīvos augus. Labs veids, kā izvairīties no šīm problēmām, – neveidot plašus stādījumus, bet kapavietu izklāt ar dekoratīvo segumu. Agrāk tradicionāli tika izvēlēta baltā smilts, bet arī tā bieži jāatjauno. Mūsdienu tendences piedāvā arī kapavietās izmantot dekoratīvo granti, oļus, mulču, veidot laukakmeņu pēdas. Mulča tagad pieejama ne tik vien dažādā raupjumā, bet arī dažādās krāsās. Tādējādi to var klāt uz augsnes gan mēslojumam, gan aizsardzībai pret nezālēm, gan kā dekoratīvu segumu, veidojot faktūrās un krāsās atšķirīgus laukumus vai joslas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēdējos gados populāri arī askētiski kapavietas noformējumi, kuros izmanto vien nedaudzus lielus skujeņus, pāris zemo vai klājenisko skujeņu formu, bet pārējo platību noklāj ar krāsainu grants segumu. Tāpat kapavietas segumā var miksēt mulču vai granti ar akmens plātnēm vai akmeņu pēdām, kas atvieglo piekļūšanu stādījumiem, neizbradājot klājumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.