6

Bet kā tas notiek praktiski – vai ASV politiķi savās runās iekļauj Bībeles tekstus bez atsauces vai skaidri pasaka, ka teksts nāk no Svētajiem Rakstiem…

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Džordžs Bušs jaunākais, pasludinot karu pret terorismu, teica: “Kas nav ar mums, ir pret mums.” Šādi viņš izmantoja Jēzus vārdus no Mateja evaņģēlija, bet atsauci neizmantoja. Tajā pašā laikā prezidents Baraks Obama, savā pirmajā runā amatā izmantoja vārdus no Augstās mīlas dziesmas jeb Pirmās vēstules korintiešiem, un viņš tobrīd uzsvēra, ka citē rakstus. Ir kristieši, kas Obamu uztvēra kā mesiju, taču tajā pašā laikā bija cilvēki, kas bija pretējās domās. Kaut arī tās ir mazas cilvēku grupas, tomēr tās ietekmē miljoniem cilvēku lielu auditoriju. Un, kad politikā kaut kas aiziet greizi, ir cilvēki, kas šos vārdus un salīdzinājumus atceras. Gan republikāņi, gan demokrāti savos vēstījumos izmanto Bībeles apokaliptiskos un pravietiskos tekstus. Nedrīkst aizmirst, ka ASV ir ļoti kristīga valsts, tur dzīvo ap 60 procentu aktīvu kristiešu – starp tiem ir gan katoļi, gan evaņģēliskie kristieši. Daudzi no viņiem regulāri iet uz baznīcu, Bībeli uztver burtiski. Viņi noraida dabaszinātnes teorijas. Bībelē rakstītais ir viņu dabaszinātne.

Pašlaik aktuāls jautājums – kāpēc kristieši balsoja par Donaldu Trampu? Vai, piemēram, viņa solījumam celt mūri ar Meksiku bibliskā kontekstā nav skatāma atsauce uz Izraēla tautas cīņu pret filistiešiem?

CITI ŠOBRĪD LASA

Ideja par sienu uz robežas nebija vērsta uz evaņģēlisko kristiešu auditoriju, bet tā bija pamattēma, ar kuru uzrunāt nacionālistiski noskaņotus cilvēkus. Mana meita šovasar viesojās ASV kādā evaņģēlisko kristiešu ģimenē. Viņai skaidroja, ka viesģimene balsos par Trampu, jo viņš ir mazākais ļaunums, un lielā mērā izvēle par labu Trampam bija saistīta ar viņa nostāju abortu jautājumā. Klintone sevi parādīja kā pilnīgu ģeķi evaņģēlisko kristiešu vidū, jo viņa vienmēr vēlēšanu kampaņās iestājās par brīvu izvēli abortu jautājumā. Tramps runājis daudz, tomēr no viņa runām aizvien vairāk kampaņas laikā iezīmējās stingra “Pro – Life” (“Par dzīvību” – no angļu val.) pozīcija. Evaņģēliskajiem kristiešiem Tramps bija labāks no abiem ļaunumiem, jo Klintones nākšana pie varas vairāk stiprinātu liberālās aprindas ASV. Viņi balsoja ne tikai par Trampu, bet arī par viņa pilnvarām, piemēram, ASV prezidents var iecelt Augstākās tiesas tiesnešus, kas ir ļoti būtiski attiecībā arī uz politiskajiem lēmumiem un to apstrīdēšanu. Katoļi arī, visticamāk, izvēlējās Trampu, jo Klintone turpināja iestāties par abortiem, kas katoļiem ASV ir sarkanā līnija. Tomēr evaņģēliskajiem kristiešiem bija šoks, ka no Trampa sekoja destruktīvi izteikumi par sievietēm. Runāšana par ārpuslaulības seksuālajiem jautājumiem ASV ir apvīta ar dažādiem tabu. Priekšvēlēšanu kampaņā kristiešu vidē parādījās ziņojums, ka Dievs izvēlas nepilnīgus cilvēkus, lai caur viņiem veiktu savu lielo darbu. Tas ir sens kristietības koncepts, ka labais darbs tiek veikts, piedaloties grēciniekiem. Vismaz 30 procenti amerikāņu sevi raksturo kā evaņģēliskos kristiešus, un, pēc laikraksta “USA Today” aptaujas, par viņu balsoja 81 procents baltās rases evaņģēlisko kristiešu. Arī ap 50 procentu afroamerikāņu izcelsmes evaņģēlisko kristiešu balsoja par Trampu.

Kur viņi atrod Trampa kā prezidenta leģitimizāciju Bībelē?

Babilonieši aizveda jeruzalemiešus trimdā. Persieši vēlāk izstūma babiloniešus. Persiešu karalis Kīrs sakāva un izstūma babiloniešus. Kīrs nebija jūds, bet ļāva jūdiem atgriezties savā zemē. Viņi varēja atjaunot Jeruzalemi un tās templi. Līdz ar to Trampam nav jābūt ticīgam “no jauna piedzimušam kristietim”, lai palīdzētu kristiešiem ASV atkal padarīt valsti kristīgu. Jautājums ir par to, vai nekristietis var palīdzēt kristiešiem? Bībele saka “Jā”, jo persietis Kīrs palīdzēja jūdiem. Noteiktās aprindās ASV Bībele šādā kontekstā arī tiek interpretēta.

Lasvegasā kādas harismātu draudzes dievkalpojumā Trampam rokas uzlika kāda draudzes locekle un pravietoja.

Domāju, ka notikušais neraksturo tendenci, bet bija atsevišķs gadījums. Tramps ļāva par sevi pravietot, un tajā brīdī viņš pakļaujas harismātiskās draudzes pravietei un harismātisko kristiešu kustībai, kas ASV un visā pasaulē ir ļoti liela. Ar to viņš varēja uzrunāt daudzus potenciālos vēlētājus, kas varbūt citādi par viņu nevēlētu. Te vietā ir kāds piemērs no vēstures. Pāvests savulaik Kārli Lielo kronēja par ķeizaru. Ar šo rīcību pāvests panāca, ka viņš varas ziņā bija lielāks par ķeizaru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.