Ķirbja biezzupa.
Ķirbja biezzupa.
Foto: Shutterstock

5 kārdinoši ēdieni no ķirbja: no zupiņas līdz desertam 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Rudens bija dāsns – ķirbji cits pie cita sarindoti uz skapjaugšas. Pārbaudiet gan, vai kāds nav sācis bojāties! Nevajag taupīt – griežam ķirbi, lai svētdiena ir ķirbju diena, dalām to kaimiņiem un draugiem. Ja reiz ir tik daudz ķirbja, var arī paeksperimentēt.

Ķirbja zupa ar apelsīniem

Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 500 g ķirbja mīkstuma

• 2–3 kartupeļi

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote rīvētas ingvera saknes

• 100 g baltvīna

• 300 ml apelsīnu sulas

• 300 g dārzeņu buljona

• 100 g saldā krējuma

• sāls, malti melnie pipari

• rīvēts muskatrieksts

Pagatavošana:

Nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos. Ķirbja mīkstumu sagriež gabaliņos. Sīpolu sīki sagriež, ķiploka daiviņu izspiež ķiploku spiedē un apcep uz pannas sviestā. Pievieno katliņā pie kartupeļiem un ķirbjiem. Pieliek rīvēto ingveru, samaisa, apcep un pielej baltvīnu, apelsīnu sulu, buljonu un vāra 30 minūtes.

Sablendē, pielej saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli, piparus un muskatriekstu.

Pasniedzot pārkaisa ar ķirbju sēkliņām un zaļumiem.

Ķirbju krēmzupa

Sastāvdaļas:

 

• 500 g ķirbja mīkstuma

• 1 sīpols

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 700 g buljona

• sāls, malti melnie pipari

• lauru lapa

• 4 baltmaizes šķēles

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 2 ķiploka daiviņas

• 200 g piena

• 3 ēdamkarotes ķirbju eļļas

• 4 ēdamkarotes skābā krējuma

• rīvēts muskatrieksts

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Ķirbi sagriež gabaliņos, sīpolu sasmalcina. Uz pannas augu eļļā pasautē sīpolus, pievieno ķirbi un sutina vēl kādas 5 minūtes. Liek katlā, pielej buljonu un vāra 20 minūtes.

Baltmaizes šķēles sagriež kubiņos. Ķiploka daiviņas saspiež ķiploku spiedē. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno ķiploku un tad apcep maizes kubiņus.

No zupas izņem lauru lapu, sablendē, pievieno pienu un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.

Pasniedzot iepilina ķirbju eļļu, pieliek krējumu un uzkaisa grauzdiņus.

Zirņu zupa ar ķirbjiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 400 g ķirbja mīkstuma

• 200 g šķelto zirņu

• 300 g žāvētu ribiņu

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 ēdamkarotes sviesta

• 600 ml buljona

Pagatavošana: 

Zirņus iemērc uz nakti. Ribiņas sagriež gabaliņos. Sīpolus notīra un sīki sagriež, sasmalcina ķiploka daiviņu.

Katliņā izkausē sviestu un apcep sīpolus, pievieno ķiploku. Sietā notecina zirņus. Tos liek katlā, pievieno ribiņas, pielej 200 ml buljona un vāra 30–40 minūtes, pakāpeniski pievienojot atlikušo buljonu.

Pieliek kubiņos sagrieztu ķirbi un vāra vēl kādas 15 minūtes.

Ja žāvētās ribiņas ir gana sāļas un pikantas, nekādas garšvielas nevajadzēs. Ja šķiet, ka pietrūkst asumiņa, pievieno sāli, piparus, čili.

Asā vista ar ķirbi

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 4 vistu stilbiņi

• 500 g ķirbja

• 1 sīpols

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls, malti melnie pipari

• 200 ml vistas buljona

• 40 g olīvu (bez kauliņiem)

• 1 ēdamkarote medus

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote pētersīļu zaļumu

• šķipsniņa čili pulvera

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C. Vistas stilbiņus nomazgā, nosusina. Ķirbi sagriež kubiņos, sīpolus sīki sagriež. Dziļākā pannā vai cepamtraukā ielej olīveļļu, ieliek vistu stilbiņus, sīpolus un ķirbja gabaliņus, uzkaisa sāli un piparus, pārlej buljonu (vai ūdeni) un liek cepeškrāsnī uz 25 minūtēm. Laiku pa laikam uzlej šķidrumu un stilbiņus apgriež.

Medu sajauc ar citrona sulu, čili pipariem un pētersīļiem.

No sautējuma izņem vistu stilbiņus. Tiem uzlej mērci, uzber olīvas un liek cepeškrāsnī vēl uz kādām 15 minūtēm.

Ķirbja deserts

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g ķirbja mīkstuma

• 2 apelsīni (miziņas un sula)

• 1 ābols

• 3 ēdamkarotes medus

• 100 g saldā krējuma

• 50 g valriekstu

• ⅓ tējkarotes malta kanēļa

• piparmētras lapiņas dekorēšanai

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Gan ķirbi, gan ābolu sagriež gabaliņos un liek katliņā. Pievieno medu, rīvēto apelsīnu miziņu un sulu, kanēli. Pasautē gandrīz 7 minūtes, neļaujot piedegt. Kad sautējums mazliet atdzisis, sablendē un liek deserta trauciņos. Uz pāris stundām saldēdienu ieliek ledusskapī.

Pasniedzot pārkaisa sadrupinātus riekstus, uzliek karoti saldā krējuma un kā punktu uz “i” – piparmētras lapiņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums? 12
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Ak vai, cik zemu kritis buldozers, ka tam jāvelkas uz veikalu bez sertifikāta un jātirda apsargs, lai ielaiž šopingā. Egila Līcīša feļetons
“Pastāv risks, ka daudzi skolēni “izkritīs” no mācībām un nepabeigs skolu!” Plāno četrkāršot centralizētā eksāmena nokārtošanai nepieciešamo vērtējumu 168
Lasīt citas ziņas
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 32
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
Otro dienu pēc kārtas jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā tuvu 6000 33
Aparjods izcīna 2. vietu EČ kamaniņu sportā un pirmoreiz valsts vīriešu sporta veida vēsturē 3. vietu PK kopvērtējumā 1
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē
Naktī uz svētdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -10 grādiem
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
Pēteris Apinis: Cilvēka mikrobioms un rezistence pret mikrobiem, vīrusiem un vakcīnām
“Čīliešus vieno ģimene, bet latviešus – māksla un kultūra.” Latviete pēc 10 gadiem Čīlē ar ģimeni atgriežas dzimtenē
“Pastāv risks, ka daudzi skolēni “izkritīs” no mācībām un nepabeigs skolu!” Plāno četrkāršot centralizētā eksāmena nokārtošanai nepieciešamo vērtējumu 168
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 576
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
VIDEO. Kauguros spēcīgais vējš norāvis dzīvojamās mājas jumtu 7
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
VIDEO. Ar mammu labāk tā nejokot! Dēls par nešpetnu joku saņem slapju slotu sejā 5
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Kuram no ministriem pērn bijušas lielākās izmaksas? 4
21:40
Vai cilvēkam vispār ir iespējams saprast, kas ir bezgalība?
21:04
“Kad ir jāvakcinējas, mēs esam seniori, bet šajā gadījumā mēs neesam.” Pirmspensijas vecuma sieviete par neesošo atbalstu energokrīzē
19:43