Vilnis Ķirsis
Vilnis Ķirsis
Foto – Valdis Semjonovs

Ko gribat aizrādīt Rīgas saimniekiem par Centrāltirgu? 41

Tā sistēma pilnībā jāmaina, sākot ar falšu “Latvijas tomātu” izskaušanu un beidzot ar pārvaldību. Tirgus ir sava krāsaina pasaule, bet ne jau bezsaimnieciska teritorija, kur gadiem dod vaļu nodokļu nemaksāšanai un krāpšanām. Tikpat nesakārtots uzņēmums ir “Rīgas namu pārvaldnieks”, “Rīgas satiksme” un citi. Rūpīgi revidējot CT amatpersonas, saskaitījām 25 darbiniekus, kas ir “Saskaņas” biedri, ziedotāji, pietuvināti cilvēki. Gaļas paviljonu, piemēram, vada “Saskaņas” deputāta fitnesa treneris. Tā ir izplānota shēma, kā pašvaldību uzņēmumus pārvērš par savējo barotavām. Vietās neliek pēc profesionalitātes kritērijiem, bet pēc pazīmes – biedrs, draugs, radagabals. Loģiski, ka sagaidīt kvalitatīvu darbu, uzņēmuma aug­šupeju nozīmē gaidīt, kad slotaskātam lapas plauks. Šāda pārvaldība Rīgā ir “Saskaņas” standartprakse. Es redzu vienu – 
vadība pilsētas kapitālsabiedrībās ir jānomaina. To diezgan regulāri dara tiesībsargājošās iestādes, aizturot vienu vai otru vadītāju, bet Rīgas galva uz to vāji reaģē. Par valžu locekļiem jākļūst amatos piemērotiem, kompetentiem cilvēkiem, kuri “māk to lietu”, nevis vienīgais nopelns ir partijas biļete kabatā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Runājat prātīgu valodu, bet pirms četriem gadiem “Vienotības” kandidāti ieteica siltināt mājas vai padarīt Rīgu par Ziemeļu zvaigzni. Tas neaizskāra vēlētāju dvēseļu stīgas. Vai priekšā stāvošā vēlēšanu cīņa izvērtīsies ar asākiem pagriezieniem?

Amerikā elkoņus nežēloja un politiķu aprindās runā, ka jāiet populisma virzienā. Es gribētu palikt korektuma robežās un dot atbildīgus solījumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jūs esat viens no nedaudziem deputātiem zemessargiem. Kā, apmācīts karalauka darbībām, pratīsiet izvēlēties pareizo taktiku, pēkšņu uzbrukumu vai ilgstošu aplenkumu, lai uzvarētu.

Slēpnī nesēžu. Te nu esmu – pieteikts amatam…

…bet Ušakovam ir daudz piekritēju. Viņus vajag pārliecināt, ka varēsiet Rīgu vadīt prasmīgāk. Un kāpēc Nilu nevēlēt? Viņš taisījis glītas promenādes, bezmaksas biļetes.

Uz mēru kritika nav jākoncentrē. Jākritizē lietas, kas Rīgā nav pareizas vai nemaz nenotiek. Pārvaldības korupcijas nebūšanas ir pirmais problemātiskais jautājums. Daudzi rīdzinieki ir nemierā ar “Namu pārvaldnieku”. Darbi nesekmējas ne jau tādēļ, ka nav izstrādāti normatīvie akti. Nelabotas caurules, nesaprotamas remontdarbu tāmes un ar pirkstu rakstīti apsaimniekošanas rēķini – viss ir tādēļ, ka uzņēmuma vadībā iebīdītas nekompetentas personas, kuru dēļ cieš 70% rīdzinieku, daudzdzīvokļu ēku iemītnieki. Otrs plaši pārveidojams bloks ir pilsētas infrastruktūra: nelabotas ielas, bedraini iekšpagalmi, neuzbūvēti bērnudārzi. Kopš 
2008. gada lielākoties uz Pierīgu pārcēlušies 60 tūkstoši rīdzinieku. Šai bilancē ierindojas daudzas jaunas ģimenes. Vieniem bijusi rocība iegādāties privātmāju Mār­upē, bet otra kategorija nevar atļauties dzīvot galvaspilsētā. Īres cenas par augstu, trūkst vietas bērnudārzos, un jauniem cilvēkiem jāmigrē uz dzīvošanai patīkamāku vietu. Kopš Ušakovs ir pie varas, uz priekšu nav pabīdīts neviens no lielajiem transporta plūsmas apvedceļu projektiem. Smagie auto dodas caur pilsētu, un tas gandē gaisa kvalitāti. Turklāt nav stāvparku, kurus solīja ierīkot, lai iebraucēji atstātu mašīnas nomalē un tālāk dotos ar sabiedrisko transportu. Ja būvē šīs novietnes, novirza satiksmi pa Ziemeļu apvedceļu un Austrumu koridoru, tad vecpilsētu un krastmalu iespējams atdot cilvēkiem, pilsētas viesiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.