Foto – Shutterstock

Klasiskā lazanja. Šefpavāra ieteikumi 4

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas
Lasīt citas ziņas

Lazanja ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Būtībā tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera, gaļas, dārzeņu un sēņu pildījumu. Ēdiena svarīga sastāvdaļa ir bešamela mērce, no kuras kvalitātes lielā mērā ir atkarīga kārtojuma garša.

Parasti lazanju cep taisnstūra veidnē. Liek trīs lazanjas plākšņu un trīs pildījuma kārtas. Nobeigumā kārtojumam uzkaisa rīvētu Parmas sieru un uzlej bešamela mērci.

CITI ŠOBRĪD LASA

Makaronu plāksnes iepriekš parasti nav jāvāra, tomēr par to vajag pārliecināties uz iepakojuma. Lai plāksnes būtu mīkstas un lokanas, tās var 1–2 minūtes applaucēt karstā ūdenī, taču tās nedrīkst salipt, brīdināja šefpavārs Linards Devļetšins.

Klasiskā lazanja

• 1 paciņa lazanjas plākšņu
• 150 g spinātu (svaigus vai saldētus)
• 50 g Parmas siera virskārtai

Bešamela mērcei
• 30 g sviesta
• 2 ēdamkarotes miltu
• ½ l piena
• 90 g rīvēta Parmas siera
• Sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts pēc garšas

Gaļas mērcei
• 400 g liellopa vai liellopa un cūkas maltās gaļas
• 400 g tomātu savā sulā
• 3 burkāni
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote raudenes (oregano)
• Sāls, pipari pēc garšas
• Olīveļļa cepšanai

Pagatavošana.

Vispirms pagatavo maltās gaļas mērci. Sarīvē burkānus, sasmalcina ķiplokus un sīpolus. Ja konservētie tomāti ir veseli, tos sablendē. Uz pannas sakarsētā eļļā apcep gaļu, pievieno burkānus, sīpolus un ķiplokus, turpina cept, līdz tie kļūst nedaudz mīksti. Pieliek tomātus, garš­vielas un vēl nedaudz pasautē, kamēr tomātiem novārās liekais šķidrums.

Ja izmanto saldētus spinātus, tos atkausē un notecina.

Pagatavo bešamela mērci. Katliņā izkausē sviestu, pieber miltus un apcep, maisot ar koka karoti, līdz milti kļūst zeltaini brūni. Nepārtraukti maisot miltus uz pannas, pielej uzkarsētu pienu, līdz veidojas bieza krējuma konsistence (mērci nedrīkst vārīt, tikai karsēt). Tad pannu noņem no uguns un mērcei pievieno 60 g rīvēta siera, sāli, piparus un muskatriekstu, kārtīgi sajauc, lai nebūtu kunkuļu.

Reklāma
Reklāma

Veidni ieziež ar sviestu. Apakšējā kārtā ielej nedaudz bešamela mērces, tad klāj lazanjas plāksnes. Tālāk kārtām liek gaļas mērci, lazanjas plāksnes, bešamela mērci, spinātus, lazanjas plāksnes, gaļas mērci, lazanjas plāksnes un atkal bešamela mērci. Visbeidzot kārtojumam uzkaisa rīvētu sieru. Cep krāsnī +170…+200 °C temperatūrā aptuveni pusstundu. Pasniedz ar svaigiem salātiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.