Viktors Deņisenko politiskais apskatnieks, Viļņas Universitātes lektors
Viktors Deņisenko politiskais apskatnieks, Viļņas Universitātes lektors
Foto – Karīna Miezāja

Mežabrāļi kutina nervus 39

Lielu histēriju Krievijā izraisīja šķietami nevainīga īsa NATO filma par tā sauktajiem mežabrāļiem. Te jāatgādina, ka periodā no 1944. līdz 1953. gadam Baltijas valstu iedzīvotāji pretojās padomju režīmam, arī ar ieročiem. Jau tolaik Maskava centās Lietuvas, Latvijas un Igaunijas neatkarības cīnītājus pasniegt kā “fašistus” un “nepiebeigtos nacistu līdzskrējējus”. Šis naratīvs ļāva aizsargāt mītu par “Baltijas brīvprātīgu iestāšanos PSRS”.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Šodien Maskava cenšas darīt to pašu – aizstāvēt padomju propagandas naratīvus, kuri atkal ir kļuvuši pieprasīti. Cīņā pret mežabrāļiem iesaistījās pat Krievijas Ārlietu ministrija. Šķiet, īpaši sāpes Krievijas propagandai sagādāja tas, ka šoreiz par mežabrāļiem ierunājās ne jau Viļņā, Rīgā vai Tallinā. NATO parādīja Baltijas valstu pretošanās kustību kā piemēru cīņai par savu valsti un savu zemi. Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos tas ir kā iedvesmojošs piemērs. Ar NATO līdzdalību naratīvs par Baltijas valstu mežabrāļiem pārstāja būt lokāls un kļuva globāls.

Krievijas propaganda nebija īpaši oriģināla. Maskava uzstājīgi turpināja iztēlot mežabrāļus kā bandītus. Krievijas Ārlietu ministrija vārījās un satraucās tā, it kā pretošanās kustība to joprojām apdraudētu.

CITI ŠOBRĪD LASA
Taisnības labad jāatzīmē, ka par vēsturi vienmēr ir ļoti grūti runāt melnbaltās kategorijās. Arī pretošanās kustībā bija dažādi ļaudis. Ir liecības, ka arī NKVD cilvēki nereti pārģērbās par mežabrāļiem un veica noziedzīgus nodarījumus, lai diskreditētu mežabrāļus un mazinātu iedzīvotāju atbalstu. Taču tas nemazina faktu, ka daļa Baltijas valstu iedzīvotāju cīnījās par neatkarības atjaunošanu, pat neskatoties uz to, ka no mūsdienu viedokļa šāda cīņa izskatās traģiska savā bezcerībā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.