Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs
Foto – LETA

Vaino ārzemju latviešus un “LA” 17

Krievijas “tautiešu” kustības aktīvists Viktors Guščins pārmeta, ka ar 1990. gada 4. maija deklarāciju visiem Latvijas iedzīvotājiem nav piešķirta pilsonība. Šie pārmetumi nav nekas jauns, taču šoreiz Guščins īpaši vainu novēla uz Pasaules Brīvo latviešu apvienību. “Tās pamatā ir Pasaules Brīvo latviešu apvienības ideoloģija. Toreiz organizācijas vadībā bija to cilvēku mantinieki, kuri pie varas bija pēc 1934. gada, un tās vadībā bija cilvēki, kas bija karojuši hitleriskajā pusē,” teica V. Guščins. Tāpat viņš apgalvoja, ka tēze par Latvijas padomju okupāciju un Latvijas valsts nepārtrauktību neizturot kritiku, jo to neapstiprinot starptautiskās tiesības, par argumentu minot to, ka Latvijai neesot bijis trimdas valdības. Tomēr Guščins piebilda, ka “Latvijas krievu lingvistiskā kopiena neiestāsies pret Latvijas neatkarību”. Jāpiebilst – šī tēze saskan ar Krievijas politiķu apgalvojumiem, ka uzbrukums Baltijas valstīm neesot viņu plānos.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Tikmēr nereģistrētās organizācijas “Nepilsoņu kongress” līderis Aleksandrs Gapoņenko sūkstījās, ka pēdējā gadā izvērsta kampaņa pret krieviem un Krieviju. “Mūs var asimilēt, notiek represijas pret aktīvistiem, kas cenšas aizstāvēt mūsu nacionālo identitāti. Tam par labu tiek izmantota tiesa, policija un specdienesti,” sacīja A. Gapoņenko. Pārmetumus izpelnījās arī “Latvijas Avīze”. “Es atšķiršu avīzi, un tajā būs ziņojums par to, kas šeit noticis. Viņu korespondents ir šeit,” paredzēja Gapoņenko. Viņa runa neiztika bez tēzes par NATO spēkiem, kas izvietoti Latvijā, nevis lai Latviju aizstāvētu no Krievijas, bet lai iebiedētu vietējos krievus.

Toties ideja par krievu kultūras pārākumu izskanēja viesa, Lietuvas Klaipēdas krievu skolu asociācijas vadītāja Andreja Fomina runā: “Visi spēki tiek veltīti lietuviešu valodai un literatūrai, taču tā nepiedāvā tādu bagātību, kāda ir krievu literatūrā.” Viņš arī pasūdzējās, ka valsts vara vēršoties pret jauniešu sūtīšanu uz “Sojuz” nometnēm bijušajā padomju telpā. “LA” jau iepriekš rakstījusi par “Sojuz” nometnēm, uz kurām bija devušies arī vairāki jaunieši no Latvijas. Lai gan oficiāli šīs nometnes tiek raksturotas kā sporta un atpūtas, patiesībā tās ir ļoti militarizētas, un tajās dominē Krievijas ideoloģija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.