Lejup, augšup 0

Krīzes laikā daudzi uzņēmumi bija spiesti ekonomēt uz darbinieku rēķina, bet daudzi kopš tā laika ir radījuši arī jaunas darba vietas.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Piemēram, “Latvijas finieris” sešos gados samazinājis darbinieku skaitu par vairāk nekā pustūkstoti jeb ceturto daļu, tā meitas uzņēmums “Verems” – par 173 jeb apmēram trešdaļu. Savukārt pēdējos pāris gados tendence bijusi otrāda – darbinieku skaits pieaudzis. AS “Latvijas finieris” šodien strādā 1,66 tūkstoši darbinieku, kas ir par 8% vairāk nekā 2011. gadā, “Verems” attiecīgi 335 – par 6% vairāk. “Neplānojam, ka strādājošo skaits turpmākajos gados varētu būtiski pieaugt, bet mēs varam radīt jaunas darba vietas, veicot investīcijas, kas ir ilgtspējīgas un pieprasa jaunas zināšanas no darbiniekiem. Mēs varam saglabāt esošās darba vietas tikai tad, ja pieaug ražošana,” uzskata “Latvijas finiera” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis.

Franšīzes iespējas

Gan “Narvesen Baltija”, gan tam 2014. gada sākumā pievienotais uzņēmums “Preses apvienība” sešos gados ir ļoti ievērojami samazinājuši savu algoto darbinieku skaitu. “Narvesen Baltija” 2008. gadā strādāja 341 darbinieks, 2013. gadā – 3, savukārt “Preses apvienība” 2008. gadā – 518, 2013. gadā – 59 darbinieki. “Sākot darbu Latvijas tirgū, “Narvesen Baltija” sākotnēji bija savas tirdzniecības vietas ar algotiem darbiniekiem. Tomēr, meklējot efektīvāko mazumtirdzniecības biznesa attīstības stratēģiju, 2008. gadā “Narvesen” pārgāja uz franšīzes biznesa modeli un turpmāk darbojās tikai kā franšīzes devējs, skaidro “Narvesen Baltija” personāla un komunikācijas departamenta vadītājs Andis Aleksandrovs. Pašlaik “Narvesen Baltija” ar 56 darbinieku komandu pilda franšīzes devēja un atbalsta biroja funkciju, nodrošinot 200 franšīzes ņēmēju darbu 258 tirdzniecības vietās visā Latvijā. Kopumā “Narvesen” tirdzniecības vietās strādā aptuveni 650 darbinieku. Franšīzes biznesa modelis ir pārmantots no uzņēmuma pirmsākumiem Norvēģijā – uzņēmumā uzskata, ka tas sniedz arī augstu atdevi, jo ikvienu franšīzes ņēmēju strādāt labāk un efektīvāk motivē fakts, ka viņš pats ir sava biznesa noteicējs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.