Foto – Valdis Semjonovs

Lapu salāti ar ceptu ķirbi – vietējo dārzeņu neierasts piedāvājums + Šefpavāra padomi 0

Sastāvdaļas
• 80 g dažādu salātu
• 20 g redīsu
• 40 g ķirštomātu
• 30 g gurķu
• 150 g muskata ķirbja
• 10 g ķirbja sēklu
• 50 ml balzametiķa
• 10 ml kļavu sīrupa
• 2 ķiploka daiviņas
• Sāls pēc garšas
• Eļļa

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Pagatavošana.
Ķirbi notīra, sagriež šķēlēs, ierīvē ar ķiploku un eļļu, pārkaisa ar garšvielām un 20 minūtes cep +180…+ 200 °C. Salātu lapas saplūkā, dārzeņus sagriež. Balzametiķi karsē, līdz puse šķidruma iztvaikojusi, tad pievieno kļavu sīrupu. Mērci atdzesē un uzlej salātiem.

ŠEFPAVĀRA PADOMI

Rudenī netrūkst vietējo ābolu, biešu, ķirbju un salātu. Arī gailenes ir sasēņotas, un sīpoli novākti. Ja ir šie pamatprodukti, var domāt par gardu ēdienu pagatavošanu, ko ģimenei celt galdā gan svētkos, gan ikdienā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vietējiem dārzeņiem ir izteikta garša, uzskata restorāna “Hercogs” šefpavārs Artis Upners (attēlā). Bet tos, kam piemīt ļoti maiga garša, piemēram, kabačus, var izmantot kā piedevu citiem dārzeņiem, lai izceltu to garšu. – Kabačus marinē tāpat kā gurķus un pasniedz ar gaļas ēdieniem. Var sarīvēt, pievienot rīvētiem kartupeļiem un cept kabaču un kartupeļu pankūkas. Kopā ar laša šķēli vai skābo krējumu tās garšo lieliski, – stāsta šefpavārs.

Kabacī var pildīt kuskusu, kas sajaukts ar tomātu salsu, un pārliet ar siera mērci. Kabacim izņem mīkstumu, apcep pannā vai uz grila. Kuskusa graudiņus viegli apcep sviestiņā, tad pielej buljonu, kam pievienotas garšvielas (sāls, cukurs, timiāns, rozmarīns, oregano), un pieliek sakapātu tomātu. Kuskusa un tomāta masu pilda kabacī, uzliek siera (Holandes, mocarellas vai cita) cepurīti un cep cepeškrāsnī +180 ºC. Kabacis ātri izcepas, tāpēc, kad siers izkusis, ēdienu var izņemt no cepeškrāsns.

Maiga garša ir arī ziedkāpostiem, tāpēc tos droši var apvienot ar jaudīgāku produktu, piemēram, uzvārīt krēmzupu ar Parmas sieru. Katlā izkausē nedaudz sviesta, ieber sakapātu sīpolu un apcep uz lēnas uguns. Pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus un pasautē aptuveni piecas minūtes. Uzlej buljonu un karsē līdz pirmajam burbulim. Tad liek ziedkāpostu rozetes un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Sablendē, pievieno saldo krējumu, sarīvētu Parmas sieru, garšvielas un uzkarsē.

Ziedkāpostus var izcept tempura mīklā. Mīklu pagatavo vienkārši: lielā bļodā iesit 1 olas dzeltenumu, pielej 250 ml auksta gāzētā ūdens un pievieno 4 ledus kubiciņus. Olu sakuļ ar ūdeni, izmantojot dakšiņu, tad pieber 175 g izsijātu kviešu miltu un sajauc viendabīgā masā. Mīklā iemērc ziedkāpostu rozetes, kas pirms tam 2–3 minūtes pavārītas sālsūdenī un pēc tam strauji atdzesētas aukstā ūdenī, un cep eļļā ne ilgāk par minūti. Dārzenis saglabās sev raksturīgo garšu un struktūru, bet mīklas mētelītis būs kraukšķīgs un plāns. Var ēst siltus un arī aukstus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.