Unikālas dabas vērtības 1

Lai nodrošinātu unikālo dabas vērtību aizsardzību un saglabāšanu Latgales dzidrajos ezeros, ierosināts paplašināt līdzšinējo aizsargājamo dabas teritoriju robežas un pārveidot tās par Sauleskalna dabas vai nacionālo parku.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

“Mūsu valstij ir milzīga atbildība par visu šo unikālo vērtību saglabāšanu, diemžēl tikai pieci no ezeriem (Drīdzis, Cārmins, Ojāts, Ots, Čertoks) atrodas kādā no četrām aizsargājamām dabas teritorijām. Pārējiem unikālajiem ezeriem  – Siveram, Ārdavam, Lejam un Jazinkam – nav noteikts nekāds likumīgs aizsardzības statuss,” norāda U. Suško.

Latgales dzidrie ezeri līdz mūsdienām saglabājušies tāpēc, ka tiem ir mazi sateces baseini. Ezeru ūdens krājumi vairāk atjaunojas no gruntsūdeņiem nekā no upītēm. “Siverā, piemēram, ir vairākas vietas, kur spēcīgi nāk augšā avoti un ziemā ir ļoti plāns ledus,” teic ezeru pētnieks. Sivers ir 24,5 metrus dziļš, savukārt Drīdzis, Latvijas dziļākais ezers, 65,1 metru dziļš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajos ezeros ir sastopamas arī dziļiem ezeriem raksturīgās lašveidīgās zivis – repsis un ezera salaka (sniedze).

Sauleskalna ezerzeme jāsargā

Ja drīzumā šie ezeri netiks ņemti valsts aizsardzībā, tad izcilās dabas vērtības var iet bojā, trauksmes zvanus sit pētnieks. Piemēram, vienā no ezeriem apkārtējie zemes īpašnieki ieplūdina daudzo zivju dīķu ūdeņus un veikta nelegāla kanāla rakšana. Savukārt slēpotāju trases ļoti nepārdomātās iekārtošanas dēļ stipri cietis Varkļons – tā dziļums desmit gadu laikā samazinājies par aptuveni trim metriem.

“Latgale ar savu gleznaino ainavu un unikālajiem ezeriem ir pelnījusi otru nacionālo parku!” piebilst U. Suško. Īpaši skaista un aizsargājama ir arī šīs puses ainava ar pilskalniem. Sauleskalna dabas parka izveidošana veicinās novada starptautisko atpazīstamību un tūrisma attīstību šajā reģionā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.