“Nordic Homes” būvēta koka daudzstāvu ēka Plimutā.
“Nordic Homes” būvēta koka daudzstāvu ēka Plimutā.
Foto no Nordic homes arhīva

  8

Koka apbūve nav reliģija

“Ceļš uz daudzstāvu koka apbūves atļaušanu nebija viegls, tomēr tas ir bijis veiksmīgs. Tagad jāpanāk sabiedrības attieksmes maiņa pret koka daudzstāvu apbūvi. Jāstrādā ar nozari un pašvaldībām. Koka apbūvei ir daudz priekšrocību, un vispirms tas ir ātrums. Koka mājas ir skaistas un drošas. Lai par to pārliecinātu sabiedrību, nepieciešams ātrāk uzbūvēt pirmos daudzstāvu māju paraugus. Šeit cerības var likt uz pašvaldībām un it īpaši uz Valmieru, kas šobrīd Latvijā ir līdere veiksmīgi renovētu daudzdzīvokļu māju ziņā,” atzīmēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

“Mūsu uzņēmums pirms gada uzcēla septiņu stāvu koka māju Liverpūlē, un esam gatavi to darīt arī Latvijā. Koka apbūve pasaulē ir populāra, un, piemēram, 2015. gadā koka mājās pasaulē tika investēti 7,7 miljardi eiro. Lielbritānija vien šogad paredzējusi uzcelt 100 000 koka ēku. Latvijā paredzams celtniecības darbu kāpums par 50% un tas var sasniegt ap 3 miljardiem eiro. Pat tad, ja šajā segmentā koka mājas ieņems 2 – 3%, summas jau veidosies reālas. Domāju, jau pēc gada varam Latvijā gaidīt kādu skaistu daudzstāvu koka māju paraugu,” atzīmēja Imants Trezuns, “Nordic Homes” galvenais inženieris.

“Koka apbūve nav reliģija, tas ir ekonomiski pamatots būvniecības risinājums, kuru arī bagātajās valstīs izvēlas tāpēc, ka tas ir konkurētspējīgs ar citiem būvniecības risinājumiem. Šobrīd mūs jau uzrunā gan Rīgā, gan Latvijas reģionos un lūdz veikt cenu piedāvājumu. Esam gatavi nodrošināt Latvijas būvniekus ar kvalitatīvu, konkurētspējīgu, inovatīvu kokmateriālu, kas ideāli piemērots daudzstāvu māju būvei,” stāsta Andris Dlohi, “Cross timber Systems” valdes loceklis.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Iespēja Latvijas būvniekiem celt uz vietas daudzstāvu koka apbūvi paver perspektīvas industrijai konsolidēties un kokrūpniekiem, inženieriem, tehnologiem, ķīmiķiem, dizaineriem un arhitektiem uz vietas izstrādāt tādus jaunus un inovatīvus koksnes izmantošanas risinājumus ēkām, kas ļautu eksportam piedāvāt koka būvniecības produktus ar daudz lielāku pievienoto vērtību,” pārliecināts Gatis Zamurs, Latvijas koka būvniecības klastera vadītājs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.