Naudietilpīgākais būvobjekts – projekts “Kurzemes loks”. Ekspluatācijā pirms diviem gadiem nodots posms Grobiņa–Ventspils 330 kV elektropārvades līnijas. Projekta trešo posmu Dundaga–Tume–Imanta ekspluatācijā paredzēts nodot 2018. gada beigās.
Naudietilpīgākais būvobjekts – projekts “Kurzemes loks”. Ekspluatācijā pirms diviem gadiem nodots posms Grobiņa–Ventspils 330 kV elektropārvades līnijas. Projekta trešo posmu Dundaga–Tume–Imanta ekspluatācijā paredzēts nodot 2018. gada beigās.
Foto – Ieva Lūka/LETA

Pārmaiņas gaida no valdības 1

Pēc būvuzņēmēju biedrības “Latvijas Būvuzņēmēju partnerības” pasūtījuma kopā ar biedrību “Business against shadow economy” (BASE) un Rīgas Ekonomikas augstskolu veiktais pētījums par ēnu ekonomikas cēloņiem būvniecībā apliecina – ēnu ekonomiku veicina arī paši būvētāji, dzīdamies pēc lielākas peļņas. Pēc pētījumā iegūtajiem datiem, būvniecības nozarē vidējā alga pirms nodokļu nomaksas bijusi 712 eiro – zemāka nekā vidējā bruto alga valstī, turklāt gandrīz 60% būvniecībā nodarbināto strādājuši nepilnu darba laiku, sevišķi mazajos uzņēmumos. Tas pierāda, ka uzņēmumos slēpj ienākumus un ka strādniekiem maksā atalgojumu aploksnēs. Ēnu ekonomiku nozarē varētu ierobežot minimālā atalgojuma noteikšana, atteikšanās no zemākās cenas principa publiskajos iepirkumos, publisko iepirkumu piedāvājumu pārskatāmība un citi paņēmieni. Taču skaidrs, ka šīs pārmaiņas neieviesīs būvētāji, to var tikai valdība.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Uzņēmuma “AFI Europe Latvia” Ilona Striga atzīst, ka diemžēl pašlaik valdības nodomi ir neskaidri, bet lēmumi tiek pieņemti gausi, kas nozares attīstību nekā neveicina.

“Latvijas Būvuzņēmēju partnerības” vadītāja Baiba Fromane paredz – kamēr projekta pasūtītājs, būvētājs, kredīta devējs, pašvaldības būvvalde, nozari pārraugošā Ekonomikas ministrija katrs vilks segu uz savu pusi un darbosies tikai savās interesēs, tikmēr būvniecības nozarē nekādu lielu uzlabojumu un attīstības nebūs. Un tās problēmas, par kurām jau runāts gadiem, paliks neatrisinātas arī turpmāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.