Foto – Fotolia

Māju novērtē pēc zemes 7


“Jēkabpils, Madonas, Aizkraukles novados lauku mājas lielākoties pērk kopā ar lauksaimniecībā izmantojamās zemes vai meža platībām. Pārsvarā tās ir ēkas, kuras jau gadiem ilgi netiek apdzīvotas un kuras jāremontē. Šajos darījumos ēku vērtība īpaši netiek ņemta vērā, noteicošā ir zemes vērtība,” atklāj “Latio” Jēkabpils nodaļas vadītājs Ivars Šapkins.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Arī “Latio” Rēzeknes nodaļas vadītāja Silvija Oļenina atzīst, ka Rēzeknes, Ludzas, Balvu novados tirgū retumis gan piedāvā arī lauku viensētas kopā ar lielākiem vai mazākiem zemes gabaliem. “Bet šīm, lielākoties pagājušajā gadsimta 30. gados celtām viensētām nav lielas vērtības. Pati lielākā vērtība ir zemei, un pēc tās arī novērtē īpašumu un nosaka cenu. Visbiežāk šādu īpašumu pircēji ir kaimiņu zemnieki, kuriem vajag zemi savu saimniecību paplašināšanai,” piebilst viņa.

Ļoti dažādi cenrāži

Lauku mājām dažādās vietās cenas mēdz būt ļoti atšķirīgas. Dažkārt pat grūti noteikt, vai tā cena, ko pārdevējs prasa, patiešām atbilst īpašuma vērtībai. Spriežot pēc sludinājumu portālos ievietotajiem piedāvājumiem, agrākā Rīgas rajona robežās un līdz 100 kilometru attālumā no Rīgas cenas agrāk celtām, jaunajos laikos atjaunotām vai daļēji pārbūvētām un mūsdienīgi labiekārtotām mājām kopā ar dažiem hektāriem zemes svārstās vidēji no 60 000 līdz 100 000 eiro. Piedāvājumā gan nav pamestu vai pavisam nolaistu īpašumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Silvija Oļenina lēš, ka Rēzeknes, Ludzas, Balvu novados lauku viensētas kopā ar dažiem hektāriem zemes vairāk par 3000 eiro nemaksā.

Nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma “Arco Real Estate” Jelgavas nodaļas vadītāja Agita Teile atzīst, ka neatceras, kad pēdējoreiz Zemgales pusē nopirkta tikai kāda lauku māja. Divos aizvadītajos gados atsevišķos Bauskas, Jelgavas, Dobeles novadu pagastos gan esot nopirktas arī dažas lauku mājas. Bet lielākoties tās iegādātas zemes dēļ.

Agita Teile spriež, ka šo īpašumu vērtību un pircēju vēlmi tos iegādāties nosaka vairāki apstākļi, tostarp atrašanās vieta un iespējas tiem piekļūt, ēkas tehniskais stāvoklis, labiekārtojums, kā arī zemes platība. Šo īpašumu cenas var svārstīties no 7000 līdz pat 
30 000 eiro.

“Mūsdienu izpratnē lab­iekārtotas lauku mājas var maksāt no 10 000 līdz 
30 000 eiro. Parasti tās tiek pārdotas pusgada laikā. Turpretim cenas mājām sliktā stāvoklī nepārsniedz 7000 līdz 10 000 eiro. Tās nopērk izdevīgas vietas vai ainavas dēļ,” spriež Liene Kurka.

Ivars Šapkins lēš, ka Jēkabpils, Madonas, Aizkraukles novados darījumi ar lauku mājām, kuras nopērk dzīvošanai, pārsvarā notiek no 3000 līdz 20 000 eiro robežās. Šīm mājām piesaistītā zemes gabala platība parasti nepārsniedz 10 hektārus. Par 20 000 eiro dārgāk var maksāt vien tās pietiekami labi uzturētās un labiekārtotās lauku mājas, kuras atrodas upes vai ezera krastā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.