Foto – Fotolia

Lielveikalos parādījušies dzelteni arbūzi. Ar ko tie atšķiras no parastajiem, kā garšo? 0

Pēdējās dienās Latvijas lielveikalu pircējus priecē dzelteni arbūzi. Izrādās, šie pie mums samērā nesen popularitāti guvušie arbūzi var būt arī visdažādākās formas, lieluma un krāsas atkarībā no šķirnes.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Apaļi vai iegareni, bet tiem parasti ir kopīga ierastā zaļā miza ar tumšāk zaļām svītrām, bet mīkstums var būt no bāli dzeltena līdz tumši zeltainam, ar lielām, brūnganām sēklām. Ir arī šķirnes, kurām sēklu nav vispār.

Sulīgais un kraukšķīgais mīkstums ir līdzīgs ierastiem sarkanajiem arbūziem, bet garša parasti ir daudz saldāka, ar medus un aprikožu notīm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sezona/pieejamība
Dzeltenos arbūzus pasaulē var nopirkt visu gadu, bet “karstākā sezona” ir vasara.

Fakti par šķirni
Botāniski dzeltenie arbūzi pieder Citrullus lanatus dzimtai. Tie ir tuvi brālēni klasiskajam sarkanajam arbūzam, bet tajos nav dabīgā sarkanā pigmenta un antioksidanta likopēna.

Izplatītākās šķirnes ir ‘Tastigold’, ‘Yellow Flesh Black Diamond’ un ‘Desert King Yellow’.

Uzturvērtība
Tāpat kā citos arbūzos arī dzeltenajos 90 procenti ir ūdens, daudz vitamīnu A un C, un kālija. Lai gan tajos nav likopēna, toties ir beta karotīns.

Izmantošana
Dzeltenos arbūzus var izmantot tāpat kā citas arbūzu šķirnes, ņemot vērā mazliet saldāko garšu un krāsas atšķirību var veidoties interesants salikums.
Parasti tos ēd svaigus, bet var arī grilēt vai karamelizēt dabīgo cukuru koncentrācijas dēļ.

Sulu pievieno kokteiļiem, sīrupiem un saldētiem desertiem.

Kubiņos sagriezts dzeltenais arbūzs ir lieliska salātu sastāvdaļa kopā ar fetas vai kazas sieru, svaigiem garšaugiem, citrusiem, olīveļļu, tomātiem, gurķiem, ķiplokiem un sīpoliem.

Mīkstumu var pievienot arī saldajām aukstajām zupām. Ledusskapī tos var uzglabāt līdz divām nedēļām.

Ģeogrāfija/Vēsture
Interesanti, ka savvaļas arbūzi, kas Eiropā nokļuva no Dienvidāfrikas, visticamāk, bija tieši balti vai dzelteni, nevis sarkani, tomēr nebija tik saldi. Mūsdienās selekcionētas uzlabotas šķirnes ar labāku garšu, lielumu, tekstūru un izturību pret slimībām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.