Ārkārtīgi lipīgā mutes un nagu sērga (MNS) 0

Tā tiek uzskatīta par pasaulē vislipīgāko mājlopu infekcijas slimību, kas ir bīstama visiem pārnadžiem (liellopiem, aitām, kazām, cūkām, briežiem un citiem). Šai slimībai ir raksturīgs drudzis, čūlas uz mēles, mutes dobuma gļotādā, starp kāju nagiem un tesmeņa ādā. MNS vīruss izplatās pa gaisu, tās ierosinātāju var pārnest personāls, transporta līdzekļi u. c. Straujās izplatīšanās dēļ MNS rada milzīgus ekonomiskos zaudējumus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Latvijā MNS pēdējo reizi konstatēta 1987. gadā – toreiz sērga skāra divas nelielas saimniecības, kur tāpēc nokauti 153 lopi. Kopumā pagājušajā gadsimtā Latvijā bijuši 13 šīs sērgas uzliesmojumi un saslima nedaudz vairāk par 7000 mājdzīvnieku, liecina PVD informācija. Vislielākos postījumus MNS Latvijā radīja 1982. gadā, kad tā konstatēta sešos Latvijas rajonos un kad saslima vairāk nekā 2000 mājdzīvnieku.

Pret MNS ir vakcīna, kas arī Latvijā 20. gadsimtā plaši izmantota cīņā ar šo sērgu. Taču Eiropas Savienībā (ES) mājlopu vakcinēšana ir aizliegta, jo tiek uzskatīts, ka vakcinēts dzīvnieks MNS var izplatīt tālāk. Dzīvnieku vakcinēšanu pret MNS Eiropas Komisija (EK) var atļaut tikai īpašos gadījumos – kad draud epidēmija. Ierasti ES ar šo slimību cīnās, MNS skartajā dzīvnieku vietnē visus mājlopus nokaujot.

CITI ŠOBRĪD LASA

MNS pēdējos desmit gados konstatēta vairākās ES valstīs, īpaši smagi gadsimtu mijā skarot Lielbritāniju, kur cīņā ar sērgu nokauti aptuveni četri miljoni mājlopu, radot 35 miljardu dolāru lielus zaudējumus. Miljardos mērāmi zaudējumi MNS dēļ bija arī Japānā pirms pieciem gadiem un Taivānā 1997. gadā. Tagad MNS ir samērā izplatīta Turcijā, arī tuvējā Krievzemē sērga iet plašumā – tur pērn skarti 29 punkti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.