Foto no Jāņa Lūša albumiem

Par speciālistu jākļūst pašam 0

– Vai visus darbus iespējams paveikt paša spēkiem? Ja strādāsiet ar salmiem un māliem, jums būs jākļūst par šādu speciālistu, jo Latvijā tikai dažus cilvēkus varam uzskatīt par šīs jomas lietpratējiem, jo viņi gluži vienkārši paši tādas mājas sev uzcēluši. Attiecībā uz pārējo – pamatiem, koka karkasu, jumtu, logiem, durvīm, komunikācijām, iekšējo apdari – viss atkarīgs no topošās mājas saimnieka prasmēm un iemaņām, – stāsta Jānis. – Es izmantoju profesionāļu palīdzību koka karkasa izveidē, logu, durvju ielikšanā, sausā betona grīdas izveidē, kā arī elektroinstalācijas un apkures sistēmas ierīkošanā.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Māja tiek būvēta jau septiņus gadus, jo lielākā daļa darbu tiek veikti pašrocīgi brīvajā laikā. Un vēl ātrai būvēšanai nepieciešami tūlītēji apjomīgi naudas līdzekļi. Neviena profesionāļa būvētā māja nekad nedos tādu gandarījumu un piederības izjūtu kā māja, kurā esi daudzkārt noglāstījis katru sienas kvadrātcentimetru! Noglaudījis – vārda tiešā nozīmē, jo māla apmetuma pirmās kārtas tiek uzklātas ar plaukstām.

Kaļķi un kaņepes

Videi draudzīgu māju var uzbūvēt ne tikai no koka un salmiem. Lieliski noderēs arī kaņep­ju spaļi – stublāju koksnainās daļas, kas tiek atdalītas to pārstrādes procesā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Baltijas valstīs tiesības būvēt mājas no kaņepju spaļu biokompozīta vai kaņepju vieglbetona, ko tehniskajos dokumentos mēdz apzīmēt ar HESmix, ir ieguvusi SIA “HEMP ECO SYSTEMS LATVIA”. Uzņēmuma vadītājs Uģis Pauriņš stāsta: – Meklējot iespēju būvēt mājas no videi draudzīgiem materiāliem, uzzināju par kaņepju vieglbetonu. Latvijā pieredzes nebija, tāpēc devos uz Šveici, kur šis paņēmiens radīts un patentēts. Pasūtītāju interese ir liela, un tas ir pašsaprotami, jo arvien vairāk cilvēku izvēlas dzīvot veselīgi – ēst ekoloģiski tīru pārtiku, valkāt apģērbu no dabiskiem materiāliem un dzīvot mājoklī, kas uzlabo mikrovidi, ir nekaitīgs un tajā pašā laikā energoefektīvs.

Lai uzbūvētu māju no kaņepju vieglbetona, vispirms tiek izveidots ēkas koka karkass. Tam abās pusēs liek veidņus, līdzīgus kā betonējot, taču šie veidņi ir daudz vieglāki un pa vadīklām pārvietojami uz augšu. Kaņepju vieglbetonu jauc uz vietas objektā un pilda veidņos, kas izvietoti pa mājas perimetru.

Lai masu sajauktu, nepieciešams īpašs maisītājs. Masa ir viegla, un parastais betona maisītājs nav piemērots. Kad veidnis pilns, to ceļ uz augšu, veidojot monolītu lējumu sienu. Materiāls ir pietiekami noturīgs un stingrs jau drīz pēc ieliešanas – tas spēj sevi noturēt. Protams, dienā nevar izveidot divus metrus augstu sienu, taču viena vai pusotra metra – gan. Izmantojot šo tehnoloģiju, neveidojas vertikālas šuves un līdz ar to nav t.s. aukstuma tiltiņu – vietu, kur aukstums var iekļūt ēkā. Arī logu ailas tiek izlietas vienlaikus ar sienām.

Dabiski materiāli

Pats materiāls sastāv no attīrītiem un atputekļotiem, gradētiem kaņepju spaļiem, hidratēta kaļķa un minerālās piedevas, kas materiālu padara plastiskāku un liek tam ātrāk cietēt, kā arī no ūdens.

Māja ir silta, kaņepju vieglbetona siltumnoturība ir ļoti laba (λ – 0,056). Materiālam ir kāda īpatnība: ja ir lielāka gaisa temperatūras starpība tā abās pusēs, siltumnoturība kļūst vēl lielāka. Savukārt vasarā no šāda materiāla uzbūvētā mājā ir patīkami vēss.

Telpā bez jebkādām palīgierīcēm tiek nodrošināts ļoti labs mikroklimats. Nekad nebūs par sausu vai par mitru. Tas tāpēc, ka tiek izmantots nevis cements, bet augstvērtīgs kaļķis. Dienā, kad cilvēks ir aktīvs – gatavo maltīti, mazgā –, sienas lieko mitrumu uzsūc, bet naktī, pamazām izžūstot, to izdala. Tādējādi panāk ļoti komfortablu mitruma daudzumu telpās.

Reklāma
Reklāma

Materiāls ir antialerģisks un sārmains, līdz ar to neveidojas skāba vide un pelējums. Tas nozīmē, ka ieteicams alerģiskiem cilvēkiem un tiem, kuri slimo ar astmu. Materiālā nav ķīmiskas saistvielas, nav izgarojumu, putekļu. Arī tālākā apstrādē jāizmanto kaļķa apmetumi un kaļķa krāsas. Par tapetēm šādā mājā jāaizmirst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.