Foto – Valsts policija

  13

Audzē pamestos nostūros

Pie kāda 50 gadus veca ludzānieša 9. augustā atrada astoņus augošus augus un deviņus jau izžāvētus. Audzējis siltumnīcā un krūmos, kaltējis šķūnī. D. Žulins lēš, ka tiesa varētu par to piespriest līdz pat pieciem gadiem cietuma. Praksē par narkotisko vielu apriti esot bijis arī astoņu gadu cietumsods. 24. augustā Ludzas novada Isnaudas pagastā kādu 26 gadus vecu vīrieti noķēra par četru stādu audzēšanu pie kādas mājas (1395 grami marihuānas).

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Divas vietas kopā ar D. Žulinu apmeklējām kopā. Ir drēgna oktobra diena. Ciblas novada Blontu pagasts. Trīs kilometri no lielceļa Ludza–Kārsava, sākumā ir egļu un bērzu jaunaudzes, tad uzarts lauks, iebraukts ceļš pārvēršas takā, kas aizved pie krūmiem un ar lielu zāli aizaugušu vietu, kur kādreiz, izskatās, bijušas mājas. Tieši tur 24. augustā policija sadarbībā ar robežsardzes specvienību aizturēja divus divdesmitgadniekus: rēzeknieti un ludzānieti, kuriem ar zemes īpašnieku nebija sakara. Piesaulītē viņi audzēja 14 kaņepes, no kurām sanāca vairāk par pusotru kilogramu marihuānas.

Ciblas novada Pušmucovas pagasts. Pieci kilometri no pagasta centra. Arī bērzu un egļu audze. Mežmala. Mājas drupas. Lielas nātres, bet pie tām 33 kaņepes – tā tur izskatījās 30. augustā, kad policija apcietināja 26 gadus veco iedzīvotāju. Tagad tur palicis vien trekns zemes pleķītis ar maziem mietiņiem, pie kā bija piesieti stādi. Ja tur vasarā būtu gadījies nejaušs garāmgājējs, diez vai viņš būtu sapratis, kas tur aug līdzās nātrēm. Ja arī pazītu kaņepes, nevarētu zināt, vai narkotisko vielu saturošās. Bez ekspertīzēm pat policisti uz aci to nevarot noteikt, man saka D. Žulins.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā novērojis D. Žulins, ar marihuānu lielākoties nodarbojas cilvēki ar zemu sociālo statusu, bezdarbnieki, gandrīz visi paši ir lietotāji, bet ir arī izņēmumi: uzņēmējs, tālbraucējs šoferis.

Spaiss nodzīts pagrīdē

Neoficiāli ik pa laikam dzirdams, ka marihuāna ir mazākais ļaunums un daudz sliktāk būtu, ja narkotika numur viens būtu sintētiskās vai smagās narkotikas. Bet Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes narkotisko un psihotropo vielu noziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš principiāli neielaižas diskusijās par to, kurš ļaunums labāks vai sliktāks. To viņš atstāj mediķu ziņā. Viņš gan piebilst, ka parasti, tieši sākot lietot it kā vājākās un it kā nevainīgākās narkotikas, cilvēks attopas smago narkotiku valgos. Narkotikas ir un paliek narkotikas.

“Taču tas, ka marihuānas audzēšana iet plašumā, ir skaidrs. Par to liecina statistika: pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos likumsargi Latvijā konstatēja 19 audzēšanas gadījumus, šogad – jau 37. Arī narkotiku izņemšanas (audzēšana, pārvadāšana, glabāšana, lietošana) gadījumu skaita ziņā marihuāna ir pirmajā vietā – pagājušogad tie bija 618 gadījumi, kas ir 21% no visiem narkotiku izņemšanas gadījumiem. Svara ziņā tie ir 58,23 kilogrami,” saka S. Radziņš. Vienlaikus viņš noliedz, ka marihuānas izņemšanas gadījumu skaits pieaudzis tāpēc, ka policija agrāk daudz sliktāk strādāja un mazāk meklēja.

Tomēr trīs gadus pirmajā vietā Latvijas narkotiku tirgū bijušas jaunās psihotropās vielas, tā sauktais spaiss. “Jā. Bet likumdošana spaisu nodzina pagrīdē, un tā cena no dažiem eiro par gramu pieaugusi līdz 10 – 15 eiro, faktiski maksā tikpat, cik marihuāna. Bet es nezinu, vai tas ir galvenais iemesls. Jebkurā gadījumā ir arī citi. Arvien pieaug marihuānas reklamēšana kā laba un nevainīga apreibināšanās – pilni sociālie tīkli un interneta mediji. Sabiedrība pret marihuānu kļūst arvien tolerantāka, sak, tas jau nav nekas. Tāpat nekur jau nav arī pazudusi cilvēku vēlme apreibināties un nopelnīt. Marihuāna ir problēma visā pasaulē. Latvijā izņem dažus desmitus kilogramu, bet Beļģijas ostās un citur pasaulē tās ir tonnas,” zina teikt S. Radziņš. Bet varbūt tas nav slikti – smagās un sintētiskās narkotikas lieto mazāk? “Es jau teicu, ka nesalīdzināšu narkotiku kaitīgumu. Bet diemžēl mūsu dati neliecina, ka marihuānas popularitātes pieaugums samazinātu citu narkotiku lietošanu.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.